Výživa a nádorová onemocnění

01.06. 2012 | MUDr. Libor Vitek
Asi to nebude pro většinu čtenářů překvapení, ale dietní příjem červeného masa (tedy v našich zemích hovězího a vepřového masa) je opravdu spojen s podstatně vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva....
01.02. 2012 | MUDr. Libor Vitek
V sérii článků, které jsem pro nejbližší dobu připravil, bych se chtěl věnovat vztahu mezi našimi stravovacími a dietními návyky a možným rizikem či naopak prevencí nádorových onemocnění. Všechny...
20.08. 2011 | MUDr. Libor Vitek
Kupodivu ano, opravdu souvisí. Podotýkám, že se hovoří o mléku kravském, nikoli o mléku mateřském, sójovém, či o jiných druzích mléka. Dostupné studie celkem jednoznačně prokazují ochranný vliv pití...
25.04. 2011 | MUDr. Libor Vitek
Jednoduché (rafinované) cukry jsou opravdu obviňovány z vlivu na rozvoj nádorových onemocnění. Potraviny obsahující velká množství jednoduchých cukrů (zejména sladkosti), ale i potraviny s vysokým...
21.04. 2011 | MUDr. Libor Vitek
Ano, opravdu souvisí. Důsledkem přejídání je nadváha a obezita, které jsou přímo zodpovědné za 14% všech nádorů u mužů a až 20% všech nádorových onemocnění u žen (1). Je také odhadováno, že jen v USA...
02.01. 2011 | MUDr. Libor Vitek
C-reaktivní protein, známý pod zkratkou CRP, je dnes rutinně využíván pro diagnostiku zánětlivých onemocnění, zejména bakteriálního původu. Dnes již většina dětských ordinací je vybavena přenosnými...
21.07. 2010 | MUDr. Libor Vitek
V červnu letošního roku proběhla v Karlových Varech výroční konference České gynekologické a porodnické společnosti (ČGPS). Jedním z významných bodů programu byla problematika prevence rakoviny...
03.01. 2010 | MUDr. Libor Vitek
Mnoho pacientek s rakovinou prsu má podle posledních zjištění lékařů z univerzity v Rochesteru v USA nízké hladiny vitaminu D, což zvyšuje riziko vzniku zlomenin kostí u těchto pacientek. Z tohoto...
06.09. 2008 | MUDr. Libor Vitek
Vysoký obsah soli v naší stravě zvyšuje riziko zhoubných nádorů žaludku. Toto jsou alespoň závěry japonských lékařů. Rakovina žaludku je v Japonsku častým nádorovým onemocněním, na kterém se kromě...
15.03. 2008 | MUDr. Libor Vitek
K těmto závěrům dospěli američtí vědci, kteří na experimentálním modelů potkanů vystaveným látkám způsobujícím rakovinu močového měchýře prokázali, že podávání extraktů z brokolice zabraňuje rozvoji...

Stránky