Komerční diety a funkční potraviny

photo-1510693306332-74189fa090d4

Explozivního nárůstu výskytu obezity využívají komerční společnosti, které nabízejí ¨zaručené¨ způsoby, jak zhubnout. Ať už se jedná o diety, v kterých se nemusíte prakticky omezovat, či metody zvyšování výdeje energie pasivním způsobem. Některé dietní programy samozřejmě mohou fungovat, či opravdu fungují, pro obyčejného smrtelníka je však velmi těžké se zorientovat v nepřeberném množství produktů určených k hubnutí. Podle střízlivých odhadů se za tyto produkty utratí v zemích Evropské unie každým rokem 15 miliard Eur, přitom prakticky neexistují vědecká data, která by účinnost většiny těchto diet, či hubnoucích programů potvrdila.

Kromě komerčních diet se do popředí zájmu výrobců potravin a potravinových doplňků dostávají i tzv. funkční potraviny vyvíjené na základě principů popsaných v kapitole o energické denzitě potravin. Mezi nejznámější patří zřejmě od roku 1996 ve Spojených státech používaný nevstřebatelný tuk Olestra, který se používá k výrobě různých pochutin a je kaloricky velmi chudý. Existuje opravdu i vztah mezi příjmem potravin připravených z Olestry a nižším výskytem nadváhy. Podobný účinek má i lék (tedy nikoli potravina nebo potravinový doplněk) nazývaný Orlistat, který blokuje vstřebávání tuků v zažívacím traktu. Podobně funguje i lék akarbóza, která zabraňuje vstřebávání cukrů. Příkladem funkční potraviny, která ovlivňuje metabolismus sacharidů ve střevě jsou škroby rezistentní na trávicí enzymy. Látek s takovými deklarovanými (často však nepodloženými) účinky je na trhu velké množství a potravinářský průmysl dělá vše pro maximalizaci svých zisků i při absenci věrohodných dat.