Pasta ze sójových bobů a ječmene miso

Miso je poměrně známá i ve světě díky japonské polévce miso.

Málokdo ovšem ví, že její původ je velmi starý, poprvé byla zmíněna ve starém čínském textu již v roce 700 před naším letopočtem. Miso se obvykle připravuje ze sójových bobů, rýže nebo ječmene fermentovaných plísní koji (Aspergillus oryzae) po dobu 1 týdne až 20 měsíců.

Pasta miso

Existuje mnoho druhů miso, v závislosti na způsobu přípravy. Pasta miso se používá zejména k přípravě polévky miso, do které se přidává tofu (proteinový extrakt ze sójových bobů), zelenina, ryby či mořské produkty. V Japonsku je nesmírně populární, údajně až 95% japonské populace konzumuje miso každý den.

Snižuje riziko rakoviny

Lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří jedí polévku miso každý den, mají nižší výskyt rakoviny žaludku (který je mimochodem v Japonsku vysoký). Důvodem jsou biologicky aktivní látky přítomné v miso, jako jsou isoflavony, kyselina olejová a linoleová, ale také vitamin E a B12, saponin, lecitin a mnohé další, pocházející částečně ze sójových bobů, částečně produkcí fermentujících baktérií. Miso současně také snižuje hladiny cholesterolu v krvi a brání tak rozvoji aterosklerózy. Jedinou dietní nevýhodou je vysoký obsah soli, podobně jako u sójových omáček.


Zdroj: odborný časopis J Ind Microbiol Biotechnol 2008.Traditional healthful fermented products of Japan.

Přečtěte si články v rubrice: Výživa a zdraví

Bookmark and Share

18.02.2013 | MUDr. Libor Vitek | shlédnuto: 4549x | 0 komentářů | 199x 12345


Související články


Komentáře


0 příspěvků

Článek zatím nikdo nekomentoval.


Přidat komentář

CAPTCHA Vyměnit obrázek

Můj Sportvital



Registrace | Zapomněli jste heslo?      

Rubriky

Anketa

     

Aktuality

17.05.2016
Program Sportvital-Nutrition pod lupou pořadu Applikace
Televize Prima Cool ve svém pořadu Applikace, zabývající se nejnovějšími trendy v oblasti "chytrých" telefonů si vzala pod lu...

21.04.2016
Konference Zdravé fitness pro zdravý život
Konferenci pořádá Česká komora fitness v Top Hotelu dne 22.4.2016 od 9. hodin. Mezi přednášející tentokrát Komora pozvala špi...

14.03.2016
Libor Vítek hostem pořadu Hyde Park Civilizace
Maria Šarapovová, vítězka pěti grandslamů, nejbohatší sportovkyně světa, měla pozitivní dopingový test. A to na látku meldoni...