Tempeh, produkt ze sójových bobů

Tempeh nepochází z Japonska, jak se mnozí domnívají, je to tradiční indonéský produkt, který nicméně zdomácněl v mnoha zemích, včetně Japonska.

Tempeh, sója

Připravuje se z vařených sójových bobů, které jsou fermentovány plísní Rhizopus sp. Výsledná hmota je stlačena do kostek žluté nebo černé barvy, v závislosti na použitých sójových bobech a fermentující plísně.

Tempeh obsahuje značné množství flavonoidů, existuje dokonce tempeh obohacený o tyto isoflavony, který je připravován podobným způsobem, fermentována jsou ovšem i semínka sóji, která obsahují vyšší množství těchto bioaktivních látek. Tyto isoflavony vykazují nízkou estrogenní aktivitu (působí částečně jako estrogeny, ženské pohlavní hormony), a díky tomu se lékaři domnívají, že tempeh pomáhá proti osteoporóze žen po přechodu, či proti rozvoji aterosklerózy, kde estrogeny působí také ochranným způsobem.

Tempeh ovšem obsahuje i další ochranné látky, například kyselinu g-aminomáselnou, která snižuje krevní tlak. Je také třeba říci, že všechny produkty ze sójových bobů jsou bohatým zdrojem bílkovin a neobsahují nasycené tuky, jsou tedy přímo ideální náhražkou uzenin a tučného masa.


Zdroj: odborný časopis J Ind Microbiol Biotechnol 2008.Traditional healthful fermented products of Japan.

Přečtěte si články v rubrice: Výživa a zdraví

Bookmark and Share

06.03.2013 | MUDr. Libor Vitek | shlédnuto: 2830x | 0 komentářů | 123x 12345


Související články


Komentáře


0 příspěvků

Článek zatím nikdo nekomentoval.


Přidat komentář

CAPTCHA Vyměnit obrázek

Můj Sportvital



Registrace | Zapomněli jste heslo?      

Rubriky

Anketa

Objednali byste si vyhodnocení jídelníčku on-line, se stejným programem a reportem, který od nás dostávají profesionální sportovci v ceně okolo 500,-Kč?
     

Aktuality

25.08.2015
Mějte svůj kalorický příjem a výdej pod kontrolou
Po více než dvou letech příprav a programování, je konečně na světě a doufáme, že se bude mít čile k světu. Nutriční program,...

23.03.2015
Vyvážená strava - jaké jsou nejnovější trendy?
Zajímá vás, jaké jsou moderní trendy ve výživě? Jaké diety doporučují odborníci a co jsou jen módní výstřelky? V úterý 24.3....

07.01.2015
Tak jaká dieta je tedy nejlepší?
V pátek 9.1. vychází v novém časopise Téma, obsáhlý rozhovor s autorem naší zdravotní části MUDr. Liborem Vítkem. A téma rozh...