Nežádoucí účinky pití kávy

Je vcelku všeobecně známo, že nadměrné pití kávy není úplně bez rizika. Pití kávy zvyšuje systolický i diastolický krevní tlak, nicméně jen mírně.

Káva

Je zajímavé, že v jedné studii byl prokázán stejný vztah k riziku vyššího krevního tlaku i pro pití Coca-Coly. Káva však také zvyšuje hladiny nepříznivě působícího LDL cholesterolu, ačkoli tento jev nebyl pozorován pro pití filtrované kávy.

Udává se, že za zvyšování LDL cholesterolu mohou diterpeny chránící před rozvojem rakoviny jater. Takto to většinou v přírodě chodí. To, co působí na jednu stranu ochranně, může způsobovat na stranu druhou i problémy. Kromě nepříznivého účinku na krevní tuky zvyšuje pití kávy i hladiny tzv. homocysteinu, aminokyseliny podílející se nepříznivě na vzniku aterosklerózy.

Riziko srdečního infarktu

Ovšem ačkoli pití kávy zhoršuje tyto rizikové faktory pro nemoci srdce a cév, většina studií neprokázala škodlivý vztah pití kávy na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, ačkoli nelze vyloučit okamžitě ovlivnění funkcí kardiovaskulárního aparátu po požití kávy. Podle jedné studie bylo významně zvýšeno riziko vzniku akutního srdečního infarktu během jedné hodiny po vypití šálku kávy.

Vliv kofeinu

Kromě uvedených diterpenů by se měl na potenciálně škodlivých účincích podílet i kofein. Ten je však přítomen i v čaji a pití čaje nezpůsobuje prakticky žádná rizika. Podle dostupných dat se uvádí, že denní spotřeba kofeinu do 400 mg/den nevede ke k riziku kardiovaskulárních nemocí. Výjimku tvoří vyšší příjem kofeinu u těhotných žen, u kterých může kofein zvyšovat riziko potratů a dále u dětí, kde je určité nebezpečí ovlivnění vývoje centrálního nervového systému.

Ochucování kávy

Co by však mělo ještě zaznít, hovořím-li o pití čaje a kávy, je fakt, že oba nápoje si velmi často ochucujeme. Čaj i kávu sladíme, do kávy přidáváme mléko nebo smetanu. To může hrát velkou roli v celkovém energetickém příjmu i příjmu tuků, pokud tyto nápoje konzumujeme ve velké míře.

Další účinky pití kávy

Dále je také známo, že pití kávy snižuje riziko rozvoje poškození jater, jaterní cirhózy a rakoviny jater, a to o více než 40%. Za tyto ochranné účinky mohou pravděpodobně diterpeny, kafestol a kahweol, svůj vliv má pravděpodobně i antioxidačně působící kofein.

Pití kávy je podle posledních studií sdruženo také s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva (i když ne všechny studie studie vyzněly jednoznačně), Parkinsonovy nemoci (platí jednoznačně u mužů, pro ženy jen u těch, které nikdy neužívaly hormonální léčbu) a také rizikem spáchání sebevraždy.

Nutno ovšem podotknout, že záleží na množství kávy, které člověk za den vypije. Při pití více než 6 šálků denně se ochranné účinky mění ve většině případů na účinky škodlivé.

V rámci objektivity je však dlužno podotknout, že nadměrné pití kávy není zcela bez rizika, známé jsou již zmíněné negativní účinky kávy na krevní tlak, méně známé jsou pak škodlivé účinky na krevní tuky.

 

 Speciální novoroční redukční program Prof. MUDr. Libora Vítka

10 kroků, jak zhubnout v 10 týdnech, které fungují. Využijte jeden z našich nových balíčků služeb a buďte fit. Nyní 35% sleva pro nejrychlejší zájemce.

 

nálepky: káva

Bookmark and Share

02.01.2015 | MUDr. Libor Vitek | shlédnuto: 72727x | 6 komentářů | 586x 12345


Související články


Komentáře


6 příspěvků, poslední 19.05.2015

Jarda

Pokud člověk nepije kávu rozpustnou, levnou předemletou nebo standart a nadá si více než 3 šálky(po 7 gramech), tělu prospívá. Doporučuji kupovat kvalitní nemletou kávu z pražíren nebo specializovaných obchodů.

Marlene

S tedm souhlasedm. Taky mi předjde<a href="http://gdlwjnz.com"> trcohu</a> nelogickfd řekla bych takovfd americkfd trend (kterfd se odre1žed<a href="http://gdlwjnz.com"> trcohu</a> i v knedžce Průvodce (začednajedcedho) vegetarie1na), kdy se obohated kdeco ve1pnedkem kdeco se obohated železem a pak se to konzumuje dohromady, přičemž přidane9 železo snižuje využitelnost ve1pnedku a naopak. Jinak Průvodce začednajedcedho vegetarie1na je super knedžka, přesto s ned v některfdch věcech polemizuju. Pokud si člověk přečte doporučened pro předjem železa pro vegetarie1nske9 i nevegetarie1nske9 ženy, tak mused nutně dospět k ze1věru, že bez suplementace železa (nebo konzumace obohacenfdch potravin) nemůže snad ani vegetarie1nske1 ale i nevegetarie1nske1 žena existovat. Doporučene9 denned de1vky jsou totiž 32 mg pro vegetarie1nku a 18 mg pro nevegetarie1nku. Vegetarie1nka jsem už 13 let, rozhodně tahle železne1 doporučened nesplňuju.. tak maxime1lně z poloviny a předznaky chudokrevnosti neme1m ikdyž v posledned době si ředke1m, že půjdu na rozbory krve, abych objektivně věděla na čem jsem. Podle mě v těch doporučened vůbec nezohledňujed, že různe9 kombinace potravin, name1čened, fermentace mohou vfdrazně zvfdšit využitelnost železa. Ale to je jen můj osobned ne1zor můžu se mfdlit.

Ammar

Pro mě je to celkem dost pbouvzzujedced čle1nek, dedky. Chtěla bych se, ale zeptat, jak řešedte dostatek ve1pnedku. Kolem ve1pnedku je dost zave1dějedcedch informaced. Doporučene9 denned de1vky se pohybujed od 500 mg (v některfdch zemedch i fadajně 400 mg/ den po 1200 mg/den což je opravdu velkfdch rozdedl. DDD v ČR pro průměrne9ho člověka je asi 700 800 mg. Z neobohacene9 stravy se de1 doporučene1 denned de1vka ve1pnedku dose1hnout pouze (alespoň podle me9ho ne1zoru a množstved stravy co s nedm) pomoced zvfdšene9 konzumace některe9 listove9 zeleniny předpadně me1ku (např. třeba vypitedm šťe1vy z 250 g kadeře1vku) jako doplněk k běžne9 stravě. Chtěla bych zne1t ve1š ne1zor na tuhle problematiku, protože z vlastnedch zkušenosted vedm, že některfdm veganům ve1pnedk chybed. Taky bych řekla, že mnoho tzv. alternativned literatury ohledně vfdživy nepředne1šed uspokujedced odpovědi. Napředklad po přečtened některfdch makrobiotickfdch knih, člověk zedske1 dojem, že ve1pnedk nened třeba nějak zvle1šť řešit, že hlavned proble9m je v cukru a bedle9m pečivu, což si mysledm, že nened faplně tak pravda a že suplementace anorganicke9ho ve1pnedku je špatne1 pro organismus. Vitarie1nske9 knihy zase buded dojem, že pokud jedme potraviny v syrove9m stavu, tak ne1m nedostatek ve1pnedku nehrozed. Některe9 africke9 ženy prfd jed podstatně me9ně ve1pnedku (nepijed mle9ko) než americke9 a netrped prfd zdaleka tolik osteopore9zou ..To jsem trochu shrnula informace o ve1pnedku ke kterfdm se začednajedced vegan může dostat . a taky můj ne1zor, že to s tedm ve1pnedkem nened tak jednoduche9, jak se může zde1t

martin

za den si dám průměrně 15 espress (7g kávy na 30ml vody) nebo 3 litry překápka (10g kávy na 180ml vody), záleží kde sem nebo na co mám zrovna ten den chut... většinou to nekombinuji... takže za den přijmu přes 1 gram kofeinu řekněme tak rok a půl když nebudu počítat tak dvě pauzy v měsíci a nic se mi nestalo ještě... je pravda, že při pití kávy se rozšiřují cévy, ale cca po třech dnech pravidelného požívání kávy si tělo zvykne a vrátí se do normálu....:)

naty

NEVYDRŽELA JSEM TO!Absťáček...

naty

je mi 15 let a asi se topím v kávě,vypiju asi 2-3 šálky denně,dneska jsem si zadala bojovej úkol:vydržet 2 týdny bez kafe abych na něj trochu "zapomněla",nevím,jesli je to dobrý nápad,uvidíme,co se bude dít...


Přidat komentář

CAPTCHA Vyměnit obrázek

Můj Sportvital



Registrace | Zapomněli jste heslo?      

Rubriky

Anketa

     

Aktuality

17.05.2016
Program Sportvital-Nutrition pod lupou pořadu Applikace
Televize Prima Cool ve svém pořadu Applikace, zabývající se nejnovějšími trendy v oblasti "chytrých" telefonů si vzala pod lu...

21.04.2016
Konference Zdravé fitness pro zdravý život
Konferenci pořádá Česká komora fitness v Top Hotelu dne 22.4.2016 od 9. hodin. Mezi přednášející tentokrát Komora pozvala špi...

14.03.2016
Libor Vítek hostem pořadu Hyde Park Civilizace
Maria Šarapovová, vítězka pěti grandslamů, nejbohatší sportovkyně světa, měla pozitivní dopingový test. A to na látku meldoni...