10 rad, jak snížit svůj cholesterol

Dnes již není pochyb, že vysoké hladiny cholesterolu jsou závažným rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí srdce a cév.

Cholesterol

Také je dobře známo, že značná část české populace nesplňuje přísné limity pro hladiny cholesterolu v krvi.

Jak však můžeme přirozenou cestou ovlivnit svůj cholesterol?

Možností je celá řada, podívejme se na některé z nich:

  • Máte-li nadváhu, nebo jste dokonce obézní, zkuste shodit přebytečná kila. Existuje opravdu vztah mezi příjmem kalorií a hladinami cholesterolu v krvi. Zhubnutím si navíc snížíte rizika dalších civilizačních nemocí, jako je cukrovka, nebo vysoký krevní tlak.
  • Kouříte-li, přestaňte s cigaretami. Kouření významně snižuje hladiny ¨hodného¨ HDL cholesterolu.
  • Máte-li málo pohybu, začněte se hýbat. Pravidelné pohybové aktivity, a nemusí se rovnou jednat o sport, pomáhá i rychlá chůze, apod., snižují ¨zlý¨ LDL cholesterol a zvyšují ¨hodný¨ HDL cholesterol. Důležitá je pravidelnost, za minimum se považuje 3,5 hodiny pohybu týdně.

 Speciální novoroční redukční program Prof. MUDr. Libora Vítka

10 kroků, jak zhubnout v 10 týdnech, které fungují. Využijte jeden z našich nových balíčků služeb a buďte fit. Nyní 35% sleva pro nejrychlejší zájemce.

 
  • Vynechejte nasycené tuky ze svého jídelníčku. Nejsou to jen potraviny bohaté na cholesterol, ale také potraviny bohaté na nasycené tuky, které přispívají k vysokému cholesterolu v krvi.
  • Jezte více vlákniny. Vláknina vyvazuje cholesterol v zažívacím traktu a zabraňuje tak jeho vstřebávání do krve.
  • Jezte ořechy. Ačkoli jsou ořechy tučné, nejedná se o tuky nasycené. Konzumace ořechů a mandlí vede opravdu k mírnému snížení hladin cholesterolu. Vzhledem k jejich vysoké energetické hodnotě by se jich však nemělo jíst více než malá hrst denně.
  • Zkuste občas skleničku vína večer. Toto je samozřejmě velmi nebezpečná rada, obzvláště v České republice známé nadměrným pitím alkoholu. Nicméně je opravdu prokázáno, že mírná konzumace alkoholu (ne více než 2 deci vína denně!) zvyšuje hladiny ¨hodného¨ HDL cholesterolu až o 10%.
  • Pijte zelený čaj. Zelený čaj (přirozeně neslazený) je vynikající alternativou ke sladkým limonádám, eventuálně jiným nápojům konzumovaným pro žízeň – v České republice se jedná typicky o pivo. Nedělám si iluze, že by český pivař vyměnil svůj oblíbený půllitr za zelený čaj, nicméně je pravdou, že zelený čaj kromě toho, že neobsahuje žádné kalorie navíc snižuje i ¨zlý¨ LDL cholesterol – podle jedné studie až o 5%.
  • Vyměňte máslo ve svém jídelníčku za margaríny, nejlépe ty s označením Light, které obsahují až o 60% méně kalorií a nemají žádný cholesterol. Některé jsou dokonce obohaceny o tzv. rostlinné steroly, které dále snižují hladiny cholesterolu blokádou jeho vstřebávání ve střevě.

Přečtěte si články v rubrice: Výživa a zdraví

 

Bookmark and Share

22.02.2013 | MUDr. Libor Vitek | shlédnuto: 108289x | 5 komentářů | 473x 12345


Související články


Komentáře


5 příspěvků, poslední 24.10.2015

Marccello

Ta neskutečná ptákovina o krocanech je jeden z kolujících emailů, stejně jako to o konci světa,(a že už jsme jich zažili:-) nebo např. o hvězdě - tuším Mars, která bude na obloze větší než měsíc atd atd.... :-))) takže opravdu pozor na smrtící margarín :-o hudry hudry :-D

Lenka

Lesov-naprostý souhlas!Obarvenou umělou hmotu by nikdo z naší rodiny nevzal do úst.Ani hmyz to nežere! :-)

J.T.

To lesov - máte pravdu, že podobným způsobem došlo k objevení margarinů. Musíte ale vzít v úvahu, že od té doby se výrazně změnila technologie výroby, dochází k obohacení margarinů o Omega 3 a 6 MK a další vitaminy a stopové prvky. Rostlinný tuk, čímž je margarin samozřejmě těžko může chuťově nahradit živočišný tuk máslo, ale dravotní benefit by to měl vyvážit.

Veronika

Cholesterol se dá snížit i za pomoci lecitinu. Máme s manželem oba zvýšený, ale je to mnohem lepší co užíváme ginkomax s lecitinem. Napomáhá i na paměť, protože je tam ginkobiloba, ale důležité jsou výsledky od doktora, které mluví za vše.

lesov

Se vším bych souhlasil až na bod 10, kde se doporučuje vyměnit máslo za umělou hmotu. A jak to začalo? Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět. Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla. Dobrou chuť!


Přidat komentář

CAPTCHA Vyměnit obrázek

Můj Sportvital



Registrace | Zapomněli jste heslo?      

Rubriky

Anketa

     

Aktuality

04.02.2016
MUDr. Libor Vítek byl zařazen mezi osobnosti Oxfordské Encyklopedie
Nestává se to každý den a podaří se to jen málokomu. Blahopřejeme Liboru Vítkovi, který je autorem zdravotní části našich str...

07.12.2015
Mějte svůj kalorický příjem a výdej pod kontrolou
Po více než dvou letech příprav a programování, je konečně na světě a doufáme, že se bude mít čile k světu. Nutriční program,...

23.03.2015
Vyvážená strava - jaké jsou nejnovější trendy?
Zajímá vás, jaké jsou moderní trendy ve výživě? Jaké diety doporučují odborníci a co jsou jen módní výstřelky? V úterý 24.3....