Mládež a fitness

Kdo z chlapců a dívek by nechtěl mít pěkně tvarovanou postavu jako některé filmové či sportovní idoly. Motivy estetické v tomto věku jasně dominují nad zdravotními účinky, které s sebou cvičení přináší. Je li však prováděno správně, zdravotní přínos je velmi příjemným vedlejším efektem.

Děti, cvičení

Období adolescence (14 až 16 let u dívek, 16 až 18 let o chlapců) je pro začátek cvičení ve fitness typičtější než období dětské.
Pojďme si shrnout některé zásady a upozornit na chyby, kterých se cvičící dopouští.

Nevhodná skladba cviků.

Dospívající se často chtějí podobat svým dospělým vzorům a procvičují nevhodné partie. Velmi často zapomínají na důležitou zásadu, že cvičení by mělo postupovat od centra k periférii.

Je nezbytné nejprve zpevnit svalový korzet okolo páteře, dbát na správné postavení ramen, lopatek, pánve a pak teprve začít procvičovat periferní svaly (biceps, triceps aj.).

Další častou chybou u chlapců je tendence procvičovat hlavně horní část těla a zapomínají zařazovat cviky na dolní končetiny. Dívky naopak zapomínají na mezilopatkové svaly, ramena a paže z neopodstatněné obavy, aby jim zde nevyrostly svaly. Výsledkem je svalová nerovnováha a riziko zranění.

Nevhodná soutěživost.

Potíž často bývá s dospívajícími chlapci, kteří mezi sebou soutěží kdo zvedne více. Cvičení není závod, jako třeba vzpírání. Více než výkon je důležitá správná technika provedení cviků a té lze dosáhnout jen s odpovídající zátěží. Jinak hrozí opačný efekt cvičení a tím je zranění a zdravotní následky.

Jak často cvičit?

Navštěvuje li adolescent fitness delší dobu, neměl by mu činit problém trénink 3 – 4krát týdně. Posilování by ale nemělo překročit 45 minut. Důležité je dbát na odpovídající intenzitu cvičení, která by se měla zvyšovat postupně.

I v tomto období totiž hrozí přetížení organizmu. Zdálo by se, že mládež je odolnější než předchozí věková kategorie, ale dlouhodobé přetěžování organizmu ve vývoji se může negativně projevit až po delším období.

Jaká jsou rizika přetěžování?

Petr Tlapák (školitel fitness) upozorňuje na nebezpečí u dívek: „Přetěžování spojené s dietami je v adolescenci u dívek nejen nebezpečné, ale i nesmyslné. Vysoká hladina ženského hormonu estrogenu způsobuje zvětšování tukových zásob a zadržování vody v těle. Tělo dospívající dívky se snaží zachovat každý kousek tuku, a proto je dieta pro adolescentky zvlášť krutá.

Cvičení musí být ordinováno přiměřeně, ale je to mnohem vhodnější přístup k formování postavy než „trápení“ organizmu dietami. Po dvacítce začíná hladina estrogenu klesat a pro ženy se stává formování postavy lehčí.“

P.Tlapák ještě doplňuje: „U chlapců nadměrně trénujících může vzniknout jiné nebezpečí – cévy se při rychlém růstu vytahují do délky, jejich průměr se zmenšuje a vzniká jinošská hypertonie (zvýšený krevní tlak), která je přechodného charakteru. Pokud nedochází k přepětí, srdce a cévy dorostou svého majitele za 1,5 až 2 roky a vše je v pořádku.“

Jaké jsou tedy hlavní zásady cvičení adolescentů?

Nepřetěžovat! Tak jako v jiných sportech platí, že vysoké výkony v juniorském věku nebývají zárukou úspěchu v dospělosti a jaká jsou zdravotní rizika jsem popisoval výše.

Vyhnout se předčasné specializaci. I zde platí, že trénink by měl být pestrý, neměly by se opakovat stejné řady cviků bez obměn. Cviky by se měly měnit maximálně za 4 až 6 týdnů, tak aby docházelo k zatěžování svalů a kloubů pod jinými úhly.

Zdroj: Tvarování těla, P.Tlapák
publikováno: 30.05.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig