Co je spiroergometrie?

Tento test je vhodný zejména pro vytrvalostní sporty. Jeho výsledky vypovídají o výkonnosti kardiovaskulárního systému a o oxidativní kapacitě kosterního svalstva, což jsou pro vytrvalostní sport základní předpoklady.

Spiroergometrie

Ukazatel VO2max

Ve výkonnostní diagnostice zaujímá spotřeba kyslíku významné postavení.  Vedle srdeční frekvence a laktátu patří k nejdůležitějším diagnostickým veličinám. Maximální spotřeba kyslíku čili VO2 max. ukazuje na schopnost organismu přijmout kyslík, transportovat ho pracujícím svalům, ale také na schopnost svalů dodaný kyslík využít.
Smyslem testu je zjištění funkčních předpokladů jedince pro daný sport, především jeho vytrvalostní předpoklady. 

Volba vhodného trenažéru

Opakované testování je též důležitým diagnostickým parametrem při sledování adaptace organismu na tréninkovou zátěž v různých fázích ročního tréninkového cyklu.
Testování by se mělo provést na nejvhodnějším typu trenažéru. Cyklisté jej bez problémů absolvují na cyklistickém ergometru, pro veslaře jsou k dispozici vynikající veslařské trenažéry, běžci a lyžaři využijí běžeckého pásu.

V České republice v současné době není k dispozici běhací pás pro lyžaře, za poměrně výhodných podmínek však lze využít tohoto zařízení ve špičkovém, tréninkově – diagnostickém středisku v německém Oberwiesenthalu, kde je běhací pás svojí velikostí a povrchem vhodný i pro běh na kolečkových lyžích včetně použití hůlek. Pro běžce na lyžích, biatlonisty a sdruženáře znamená absolvování testu na tomto trenažéru velmi výrazné přiblížení jejich skutečnému závodnímu nasazení.

Zátěž do maxima

Vlastní test je nastaven tak, že po úvodním zahřátí organismu je testovanému jedinci postupně zvyšována zátěž až do jeho osobního maxima. Po celou dobu testu je připojen na přesné snímací zařízení, které měří požadované parametry.

publikováno: 27.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig