Což takhle dát si amarant?

Někdy se mu říká sloní ucho, ale většinou ho známe pod mnohem „lahodnějším“ názvem amarant a jeho okrasnou odrůdu pod názvem laskavec. Blahodárný vliv této rostlinky na lidský organizmus znali již jihoameričtí indiáni a Aztékové jej považovali za pokrm bohů. Z jeho zrna se vyráběla mouka, jeho listy se používaly jako špenát. Amarant znamená nesmrtelný! Aby ne! Je to rostlina plná hodnotných látek.

Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, především esenciální aminokyselinu lysin, která je běžně zastoupena v mase a díky které je amarant vyhledávanou „pseudoobilovinou“ mezi vegetariány. Amarant je zdrojem potřebné vlákniny a na rozdíl od běžných obilovin neobsahuje lepek. Patří proto do jídelníčku při bezlepkových dietách a při diabetes, kde slouží jako prevence proti hyperglykemii. Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, železo, vápník, hořčík a kyselinu listovou.

V posledních letech se některé odrůdy amarantu pěstují i v Čechách a výrobků z něj v našich obchodech stále přibývá. V jaké podobě? Můžeme koupit např. těstoviny, rozličné sušenky, sladké i slané lupínky s menším či větším podílem amarantu. Amarant v těchto sacharidových pokrmech pomáhá snižovat glykemický index. Pro milovníky chipsů a sušenek představují tak ty„amarantové“ zdravější alternativu!

Ještě více prospěšný pro naše zdraví je „čistý“, přírodní amarant. Ten se prodává v extrudované („pufované“) variantě. Jsou to malinkaté béžové perličky. Říká se - „co je zdravé, není chutné“, to ale neplatí v případě amarantu. Má jemnou nasládlou oříškovou chuť a může být chutným doplňkem pro přípravu běžných jídel. Je lahodnou složkou müsli našich snídaní, tvarohových či jogurtových pokrmů, „ztratí“ se v polévkách a vděčně poslouží jako umletá mouka k nutričnímu obohacení dezertů. Olej z amarantu se hodí do salátů a pomazánek a navíc je zdrojem skvalenu, který účinně pomáhá v boji proti rakovině.

Teď už jen stačí vyrazit na nákup a poohlédnout se po této nesmrtelné rostlince.

publikováno: 30.08.2011   napsal/a: PhDr. Olga Huspeková