Předejděte chřipce

Období zimy sebou každý rok přináší díky změně počasí větší náchylnost k nachlazení a chřipkám. Bacily na nás utočí ze všech stran, tělo je po létě citlivější na chlad, jíme méně čerstvého ovoce a zeleniny a organismus má obecně v tomto obdobímenší imunitu. Přinášíme pár praktických rad, které mohou napomoci k tomu, abyste většinu podzimu i zimy neprožili s ucpaným nosem a horečkami.

Chřipka a nachlazení

Saunování

Na podzim můžete začít s pravidelnými návštěvami finských saun. Ne, nadarmo se říká, že Finové patří k nejzdravějším národům v Evropě. Pravidelné saunování krásně prohřeje, povzbudí tělo a prospívá tak vašemu zdraví, zlepšuje odolnost vůči chřipce a také dodává lepší náladu.

Délka saunování by měla být okolo deseti minut, za tu dobu se tělo stačí dostatečně prohřát, poté tělo zchladit, buď sprchou nebo ve studeném bazénku a 5-10 minut odpočívat. Celou proceduru opakovat 2 – 3x.  V sauně je nejvhodnější ležet, aby se tělo rozehřálo rovnoměrně. Do sauny se nebojte vzít také své děti. U nich se doporučuje teplota 75 až 80 °C.

Doplnění vitamínů

Aby nás nějaký ten chřipkový bacil hned neskolil, je dobré konzumovat vitamíny nejlépe v přirozeném stavu z potravin. Důležitý je vitamín C, který posiluje imunitu v boji proti chřipce a nachlazení. Pokud cítíte, že na vás jde viróza, zvyšte denní dávku vitaminu C. Doporučená běžná denní dávka je 90 mg a tu můžete zvýšit na 5-6 násobek. Pro představu, ve 100 g brokolice naleznete přibližně 90 mg obsahu vitamínu C. Asi nejvíce své koncentrace má „céčko“ v šípku či černém rybízu. Ze zeleniny to pak je růžičková kapusta nebo např. kyselé zelí.

Vhodné v tomto případě mohou být také doplňky stravy s vyšším obsahem vitamínu C. Důležitý je také mít dostatečný přísun vitamínu D. Při jeho nedostatku je tělo více náchylné k nachlazení či k chřipce. V potravě se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce. Je také třeba říci, že vitamin D si umí tělo samo vytvářet, uvádí se, že dietní příjem vitaminu D představuje asi jen 20% z veškerého vitaminu D v těle. Vitamín D si organizmus vytváří ze slunečního záření, toho je ale v podzimních a zimních měsících nedostatek.

Očkování

Další možností je očkování proti chřipce. Ideální je pro lidi nad 65 let a osoby s chronickým onemocněním (respiračním, kardiovaskulárním nebo metabolickým onemocněním, s cystickou fibrózou, poruchou ledvin, anémií, poruchou imunitního systému apod.)Pro které může mít i obyčejná chřipka fatální následky. Ideální doba pro očkování je konec září a říjen. Každý rok se u nás nechává očkovat okolo 5 % populace. Očkování nemůže stoprocentně zabránit nakažení, ale dokáže velmi zmírnit průběh nemoci. Očkování hradí některé pojišťovny či zaměstnavatel. Jinak stojí jedna vakcína do 280 Kč.

Pohyb a dobrá nálada

Pravidelná fyzická aktivita, nejlépe na čerstvém vzduchu je zaručená cesta k posílení imunity a odolnosti proti chřipce a nachlazení. Vše má ale své limity a nic se nemá přehánět. Nadměrné zatěžování, které vidíme u intenzivně trénujících sportovců, vede naopak k častějším nemocem z nachlazení. Po zátěži je organizmus oslabený a hůře se brání všudypřítomným virům a bakteriím. Proto se vrcholoví sportovci zvláště v zimních měsících vyhýbají přeplněným místnostem, kde se pravděpodobnost nákazy zvyšuje.

Veselá, pozitivní mysl je silnou zbraní proti stresu a infekčním chorobám, proto si ji nenechme vzít, budeme ji v nadcházejících sychravých měsících potřebovat.

publikováno: 09.02.2018   napsal/a: Mgr. Jan Taussig