Ženy a fitness - cvičení ve středním věku.(1)

Příroda už to tak zařídila, ženy mají větší množství tukových zásob. Co nám dnes hlavně z estetických důvodů činí obtíže, bylo po dlouhá staletí a tisíciletí pro zachování života nezbytné. V době válek a hladomoru dokázali přežít pouze jedinci, kteří měli větší rezervy v podobě podkožního tuku.

Fitness pro ženy

Jen pro ilustraci několik suchých čísel.

Štíhlý muž má přibližně 15% a štíhlá žena 25% zásobního tuku. Váží li muž 80 kg, jeho tukové zásoby činí 12 kg. Tato zásoba by mu velmi hrubým odhadem vystačila na 60 dní hladovění.

Pokud žena váží 60 kg, její tukové zásoby představují 15 kg, což při nižším bazálním metabolizmu vystačí na 100 dní hladovění. Při nedostatku potravy v dané komunitě přežívaly déle ženy, jakožto nositelky nového života.

Příroda míní, člověk mění.

A je třeba dodat, že ne vždy tím žádoucím směrem. Přebytek jídla a nedostatek pohybu obrací původní záměr přírody proti člověku a ženy jsou díky své genetické výbavě tím více ohroženým druhem. Přijímají více energie než jí vydávají. Výsledkem je obezita.

Ženy mají méně svalové hmoty.

Uvedené údaje opět berme jako vzorové (tabulkové). Muž, měřící 175 cm , vážící 70 kg má přibližně 31 kg svalové hmoty (44,6%). Naproti tomu žena při výšce 164 cm a hmotnosti 56,7 kg (36% svalů), má 20,5 kg svalové tkáně, tedy zhruba o 10,5 kg méně než muž.

Co z těchto čísel vyplývá?

Ženy by měly po celý život o svoje svalstvo dbát pozorněji než muži. Pokles svalové hmoty má pro jejich život fatální následky. Zdraví nebezpečný úbytek svalové hmoty (sacropenia) se dříve vyskytoval zejména u starých lidí, dnes i díky pohodlnému životnímu stylu postihuje již ženy ve středním věku.

Některé studie uvádějí, že ve věkové skupině 40-50 let je to až 47% a ve věkové skupině 50-60 let alarmujících 57% žen.

Čím méně svalů máme, tím méně vydáváme energie, ve spánku v klidu u televize, zkrátka pořád. Nemáme li v úmyslu přibírat na váze musíme snížit příjem energie. Základem obezity u žen není v drtivé většině případů nadměrný příjem potravy, ale nedostatečné množství svalové hmoty, spalující energii.

Co je sacropenia?

Je to termín pro označení ztrát svalové hmoty v průběhu stárnutí. Byl uveden do klinické praxe odborníky z gerontologického centra Tuft University v USA v roce 1989. Jejich výzkumy prokázaly, že člověk, žijící běžným způsobem života, ztrácí každoročně asi 1% svalové hmoty.

To u mužů představuje 0,35 – 0,50 kg a u žen 0,25 – 0,40 kg za rok. Svalová ztráta je vstupní branou do řady závažných, život ohrožujících nemocí. Především ale negativně ovlivňuje bazální výdej energie a je podkladem pro navození dlouhodobé pozitivní energetické bilance, která vede ke vzniku a rozvoji obezity.

Je nutno zdůraznit, že sacropenia nevzniká pouhým nedostatkem pohybu. Na vzniku má klíčový podíl především nevhodná struktura pohybové aktivity.


Zdroj: Začínáme ve fitness. Vladimír Kolouch, Hana Marie Welburn

publikováno: 27.06.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig