Prsten pro vítěze Stanley Cupu nalezen pod mořem

Lovec pokladů byl velmi úspěšný ve vodách Mexického zálivu na Floridě. Našel totiž neobyčejný prsten. Ten, o němž léta sní generace hokejistů, ale nedosáhnou na něj ani zdaleka všichni, prsten pro vítěze Stanleyova poháru.

Prsten se ztratil před přibližně třiceti lety a připomíná historicky poslední vítězství slavného Toronta Maple Leafs ve Stanleyově poháru v roce 1967. Patřil Jimu Pappinovi, který se tehdy přičinil o zisk poháru sedmi góly v play off, z nichž jeden rozhodl šesté finálové klání proti Montrealu a zároveň i celou sérii.

Bývalý útočník se však prstenu dobrovolně zbavil po té, co jej kanadský tým vyměnil do Chicaga, a dal ho svému tchánovi, nechtěl totiž nic mít s Torontem Maple Leafs.

Jeho tchán Peter Kyrzakos nosil prsten svědomitě až do dovolené ve Vero Beach na Floridě v sedmdesátých letech minulého století, kdy ho ztratil. Kyrzakos byl tak zoufalý a sklíčený, že najal lidi a potápěče, aby se pokusili prsten najít, ale bez úspěchu.

Protože se obával říct pravdu Pappinovi, poprosil tehdy bývalého spoluhráče Eddieho Shacka o jeho prsten, aby mohl nechat udělat repliku. Kyrzakos se nakonec přiznal v roce 1982, při rozvodu své dcery s Pappinem. I přes to, že mohl Pappinovi vrátit pouze repliku prstenu, zůstali oba blízkými přáteli až do smrti Kyrzakose v roce 2004.

Až do telefonátu z Floridy Pappin na ztracený prsten nijak nemyslel. Jméno potápěče je Mark DesErmia, ten s podvodním detektorem kovů našel prsten s Pappinovým jménem a přestože mohl přijmout nabídku 20.000 dolarů a cennost prodat, rozhodl se pro variantu vrácení původnímu majiteli. Jak vidno poctiví potápěči ještě nevymřeli.

publikováno: 07.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig