Spekulace kolem Contadora sílí

Nejtěžší cyklistický etapový závod Tour de France ještě nedospěl do svého finále na pařížském Champs Elliseé a již se začínají objevovat spekulace o tom, že suverénní lídr pelotonu Alberto Contador svými výkony v alpských etapách již přesahuje hranici lidských možností.

Do žlutého trikotu se oblékl po extrémně těžké nedělní etapě, kdy při svém nástupu z již tak vysokého tempa udělal ze svých pronásledovatelů pouhé statisty. Při stoupání na vrchol Verbier, dlouhý 8,5 kilometrů, s minimálním převýšením 7,5%, vytvořil rychlostní rekord časem dvacet minut a 55 vteřin.

Odborníci nad tímto výkonem jen nevěřícně kroutí hlavou. Například podle bývalého trenéra Festiny a celosvětově uznávaného odborníka na problematiku výkonnosti Antoine Vayera, by španělský jezdec musel dosahovat maximální spotřeby kyslíku VO2 max. 99,5 ml/kg, což je údaj, který ještě nebyl v historii zaznamenán u žádného sportovce v žádném sportu.

Uvedené spekulace naznačují i možný směr, jakým by se mohla v budoucnu ubírat antidopingová kontrola ve vytrvalostních sportech. Komisaři by znali hodnoty maximální spotřeby kyslíku sportovců a mohli by je porovnat s odhadnutými výkony v závodech. Pokud by výsledek výrazně přesáhl fyziologické možnosti sportovce byl by to signál o použití nedovolených prostředků.

Celá záležitost ukazuje, jak složitá je oblast boje proti dopingu. Na letošní Tour de France, zatím k žádnému dopingovému odhalení nedošlo, přesto se objevují bez důkazů stále nové spekulace. Cyklistice bude trvat ještě dlouho, než se očistí od skandálů v minulosti a doufejme, že fenomenální výkonnost Contadora je jen výsledkem jeho talentu a tréninkové píle.

publikováno: 19.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig