Sport obchází hrozba násilí

Všichni stále máme před očima šokující záběry týraného Ondřeje, kterého vlastní máma zavírala a svazovala v neutěšené místnosti. Není to tak dlouho, co prolétly světem snímky z plaveckého mistrovství světa, kde otec trenér své svěřenkyni (dceři), „ručně“ vysvětloval události o nichž můžeme jen spekulovat.

Svět médií má ohromnou moc ukázat ve zkratce určitý střípek života lidí, dát mu nějaký chytlavý nadpis a předložit nám velmi sugestivně jaký si máme učinit závěr. Při pohledu na otřesné záběry každý rodič cítí oprávněný hněv a žádá exemplární potrestání.

Nebudu se v žádném případě zastávat „zvrhlíků“ týrající své děti kvůli vlastnímu pokřivenému světu, ti si bezpochyby trest zaslouží. Já chci jen upozornit na velmi jemnou hranici mezi důslednou výchovou a tím, co se z určiteho úhlu pohledu může jevit jako týrání.

Zkusme si jen představit sebe, kdybychom byli pod kontrolou skryté kamery při plísnění svých ratolestí, kdy po x té neudělali něco, o co jsme je opakovaně a s klidem žádali a kamera by pustila do éteru jen závěr marného a klidného přesvědčování, kdy by už ztrácel trpělivost i tibetský mnich.

Svět vrcholového sportu je světem vyhrocených okamžiků, fyzických, psychických i emocionálních. Od sportovců se opakovaně očekávají výkony na hranici možností, proto je v tomto prostředí na denním pořádku i extrémní řešení běžných situací, které nezúčastněný pozorovatel může jen stěží pochopit.

V tenise jsem byl nesčetněkrát svědkem otřesných výstupů „šílených“ otců trenérů při nácviku na dvorci a následné proměny v pozorného a laskavého rodiče mimo tenisový dvorec. Chceme li totiž dosáhnout v něčem „dokonalosti“ tak trénink bolí a vztahy nemohou být vždy jen harmonické.

Kudy z tohoto začarovaného kruhu ven? Jako diváci a fandové očekáváme od sportovců perfektní výkony a vítězství, jako citliví rodiče jsme naopak zdrceni, když nahlédneme pod pokličku, kde se pro nás ty laskominy připravují.

Proto nesouhlasíme li s násilím ve sportu, bojujme proti profesionálnímu sportu, reklamě ve sportu, sponzorinku, agentům zkrátka celému odvětví, které přitahuje pozornost miliónů diváků a kde se otáčí miliardy dolarů. Opravdu o to stojíme?

publikováno: 18.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig