Jak poznat talent?

Vzpomeňme si jak často slyšíme v souvislosti s nějakým sportovcem, nebo významným sportovním úspěchem slova o mimořádném talentu, jak často bývají skloňována rodiči, trenéry, novináři i všemi možnými agenty a skauty.

Sportovní talent
Kde kdo o něm hovoří, ale jen málokdo skutečně ví, co se pod tímto pojmem vlastně skrývá.
Co si vlastně máme představit pod slovem talent? Dá se nějak měřit, porovnat a objektivně popsat, nebo je to jen abstraktní pojem, kterým si vysvětlujeme proč je někdo úspěšný více, či méně v nějakém sportovním odvětví.

Odborníci se většinou shodují v názoru, že odhalení sportovního talentu je obtížné, nikoliv však nemožné. Připravil jsem pro vás sérii článků o vývoji talentu, ve kterém vám přiblížím zákulisí předních světových skautů z různých sportovních odvětví, jaké používají metody, na co se zaměřují nejvíce a jaké ukazatele sledují. Jak je možné, že někteří z nich vědí dříve než ostatní, že určitý sportovec bude nejspíš průměrný, některý dobrý a jiný by mohl dosáhnout mimořádného úspěchu.

Jaký je vývoj sportovního talentu?

Nadané jedince, kteří dominují mezi svými vrstevníky najdeme v každé věkové kategorii. Mohou být vyšší, silnější, rychlejší, zkrátka na první pohled lepší než ostatní. Mějme však na paměti, že tyto děti vynikají jen ve své věkové kategorii, nic víc nic míň. Z toho ještě nelze usuzovat, že jsou li dobří v 10ti bude tomu tak ve 14,16, nebo18ti.

Lze předpovědět úspěch ve sportu?

Podle mínění prof. Roberta Singera z floridské univerzity, zůstává v předpovídání sportovního úspěchu mnoho neznámých. Zatímco některé „fyzické“ předpoklady jsou viditelné na první pohled, jiné jako např. motivaci, nebo tzv. „trénovatelnost“, nelze předpovídat. S tvrzením, že některé děti jsou předurčeny k tomu, stát se šampióny, díky svým genetickým předpokladům nelze souhlasit. „Můžete poznat, že jedno 8leté dítě je nadanější než jiné“ podotýká Singer. „ Ale předpovídat talent 10 let dopředu a říkat, že dítě bude sportovní šampión je takřka nemožné.“ Ve Švédsku proběhla velmi zajímavá dlouhodobá studie u dvou skupin elitních tenistů ve věku 12 a 14 let, až do věku 20 let. Z některých se stali velmi úspěšní hráči, z jiných ne. Trenéři se ptali, proč tomu tak bylo a hledali společné znaky u jednotlivých skupin. U úspěšné skupiny byla velmi podstatná shoda u 3 společných znaků:

  • Zdálo se, že se tenisem baví více, než ti méně úspěšní,
  • nebyl na ně vytvářen tlak, a to zejména ze strany rodičů a trenérů,
  • kromě tenisu se zabývali ještě jiným sportem.

Z těchto tezí, vyplývá důležitý vzkaz pro rodiče a trenéry:

  • Umožněte dětem, aby pro ně byl trénink převážně zábavou!
  • Nemyslete tolik na výsledky, důležitá je přece radost ze sportu, popřípadě výkonnost v dospělém věku, nikoliv jen v dětství!
  • Máte li doma dítě, které je úspěšné již mezi svými vrstevníky, berte to jen jako příjemný bonus.

publikováno: 01.07.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig