Jak nezačít svou změnu životního stylu

Začátek roku je zlatým dolem prodejců snů o dokonalé postavě bez námahy. Fitness centra letos přijdou o nával "ledňáčků", z nichž vždy alespoň malá část pokračovala v předsevzetí něco se sebou udělat.

„Chcete-li něco změnit, je důležité mít vlastní MOTIVACI. Je důležité, abyste změnu chtěli hlavně VY, nikoli vaše okolí. A abyste na svou motivaci mysleli nejen na začátku vaší cesty, ale i v průběhu, při každém zaváhání či znejistění." Ta doba vždy přijde, dlouhodobé výsledky se nedostaví hned.

Změna životního stylu

Lidé (ti mladší) přesně vědí, co chtějí. Chtějí vypadat jako hvězdy ze světa fitness a kulturistiky. Vyrýsované břišní svaly a naběhlé žíly jsou snem nejen mužů, ale také žen. Ovšem co lidé s těmito sny nevědí je, že tohoto vzhledu lze dosáhnout pouze radikálními dietními postupy a tréninkovým plánem spolu s odvodněním organismu.

Nevědí, že toto tělo je udržitelné jen krátkodobě, po dobu pár dní či hodin, než skončí soutěž nebo než fotograf dokončí retuš. Lidé mnohdy následují nereálné cíle, které jsou zdraví nevhodné a se životem z dlouhodobého hlediska neslučitelné. A tady se skrývá jeden z největších problémů, že si lidé neumějí dávat REÁLNÉ CÍLE„Chtějí buď všechno nebo nic."

Rada od nutričního terapeuta 

„Postupujte pomalu, ale jistě. A to nejlépe s váhovými úbytky ne 10 kg za měsíc, ale 0,5 kg za týden. Jezte vyváženou a pestrou stravu, která obsahuje jak polysacharidy, tuky, tak i bílkoviny." lidem zní směšně. Nezní to cool, "moderně a revolučně".

Bez ohledu na to, zda jsou lidé sportovci nebo ne, zda trpí pár špíčky na břiše nebo obezitou, zda mají zdravotní problémy či ne, podstupují nejrůznější dietní režimy – nízkosacharidové, ketogenní, různé 30ti denní výzvy atd. „Čím striktnější dieta, tím oblíbenější". Důvod? Přece co nejrychleji zhubnout… ehm vyrýsovat.

Výsledky se během těchto diet samozřejmě dostaví. Sice dočasně, ale dostaví. Protože každá změna „vyhodí organismus ze stereotypu" a tělo reaguje. Tělo nedostává dostatek energie a musí využívat své zásoby. Postupně dochází ke zpomalování bazálního metabolismus, zvyšuje se pocit únavy a vyčerpání, nervozita, stres......

S bazálním metabolismem je to stejné jako, jako když udržujete oheň v kamnech, respektive neudržujete: Když přestanete přikládat, oheň pomalu vyhasíná.

S hladověním tělo bojuje, vysílá signály (sekrece hormonů a jiných látek) v podobě hladu a chutí. Následuje přejídání, výčitky a přejídání. A protože je váš organismus neustálými dietami zpomalený, energii, kterou přijmete ze stravy, tělo uloží do zásob ve formě tělesného tuku, protože se bojí, že zase bude "hladomor".

A ztracené kilogramy jsou rázem zpět a k tomu ještě bonus – pár kilogramů navíc. Právě jste se seznámili s procesem zvaným JOJO EFEKT.

Příběh však pokračuje.

Usoudíte, že tato dieta tedy nebyla pro vás, chvíli „zagooglíte“ a najdete ještě razantnější dietu! „Toto jíst nesmím, toto taky ne, toto už vůbec ne…hmm to vypadá dobře" běží vám hlavou. A hlavně to vypadá chutně, co? Po pár měsících, týdnech či dnech však končíte úplně stejně. Na pokraji sil s čokoládou v ruce a zase „googlíte“ novou dietu.

A tak „kolotoč diet" probíhá nějakou dobu, než zjistíte, že jídlo ovládá váš život. Že nemyslíte na nic jiného než na kilojouly, sacharidy či co dalšího ještě vyřadit z jídelníčku (pokud tam ještě něco zbylo). Než se člověk z tohoto kolotoče vzpamatuje, dostává se skutečně k pásmu nadváhy ne-li obezity a s nimi spojenými další zdravotními problémy.

A co hůř, psychicky je na dně…

Co nabízíme my, nutriční terapeuté?

Nenabízíme dočasnou dietu, ale dlouhodobou změnu životního stylu. Nenabízíme jen brokolici s kuřecím masem a rýží (jestli vůbec), ale pestrou vyváženou stravu, kde sacharidy nejsou nepřítelem a tuky jsou třeba. Pomůžeme vám nastolit takový životní styl, který vám přinese spokojenost, plné břicho a tělesnou hmotnost tvořenou zejména aktivní svalovou hmotou.

 Začněte již dnes!

publikováno: 04.01.2021   napsal/a: Mgr.Pavlína Kosečková