Na lyžích bezpečně – chrániče páteře

Na první sníh si zřejmě ještě nějaký pátek počkáme, ale to neznamená, že se již nemůžeme začít připravovat na lyžařskou sezónu. Třeba s ohledem na to, aby proběhla bezpečně a bez neblahých následků pro naše zdraví. Používání lyžařských helem již začíná být pro většinu lyžařů samozřejmostí, ale hlava není jediným místem na těle, jehož zranění může mít vážné následky. To samé platí o páteři. Proto se určitě vyplatí použít vedle helmy i chránič páteře.

 Dětský páteřák

Certifikace chrániče páteře

Stejně jako v případě lyžařské helmy se při výběru chrániče páteře jako první zajímejte o certifikaci. Pouze certifikovaný páteřák vás spolehlivě ochrání, a proto si jej přece pořizujete.

Údaj o certifikaci je vždy vyznačen přímo na chrániči. Norma pro chrániče páteře má označení EN-1621-2 a dělí páteřáky do dvou ochranných tříd, přičemž třída 2 má lepší ochranné vlastnosti, nežli třída 1.

Páteřáky tvrdé a měkké

Na trhu jsou v současné době dva základní typy chráničů páteře – tvrdé a měkké. Tvrdé páteřáky jsou vyrobeny z klasické plastové skořepiny, měkké využívají technologie viskoelastických polymerů nebo inteligentních d3o molekul – v praxi to znamená, že páteřák je při nošení měkký a poddajný, ovšem při nárazu okamžitě ztuhne.

Výhodou měkkých páteřáků je, že se lépe přizpůsobí tělu a jsou pohodlnější, tvrdé páteřáky zase nabízejí subjektivně větší pocit bezpečí.

Velikost a správná pozice páteřáku

Také u chrániče páteře je velmi důležité vybrat jej v odpovídající velikosti a používat jej ve správné pozici. Páteřák musí krýt celá záda od krčních obratlů až po začátek kostrče. V žádném případě by však neměl vystupovat nad úroveň ramen, aby si uživatel při pádu vzad nezranil o hranu páteřáku krk.

V nabídce výrobců chráničů páteře nejsou jen modely pro dospělé. Pro děti se speciálně dělají dětské páteřáky v menších velikostech. Pro dámy se páteřáky nabízí v uzpůsobených variantách s jiným upnutím přes prsa.

Chránič páteře by měl zůstávat ve zmíněné pozici, aniž by se po zádech jakkoliv stranově či výškově posouval. Rovněž by mezi ním a zády neměl nikde vznikat prázdný prostor, páteřák by měl těsně přiléhat na tělo. Z tohoto důvodu by se měl nosit na první vrstvě oblečení (funkční prádlo).

Páteřák sám nestačí

Pokud se rozhodnete pořídit si chránič páteře, bude to jen dobře. Rozhodně však přitom nezapomeňte, že základem ochrany zdraví na lyžích je opatrná jízda. Na lyže byste také nikdy neměli vyrazit bez lyžařské helmy, která chrání to nejcennější, co máte, vaší hlavu.

Přejeme vám mnoho pohodových jízd bez úrazů!

publikováno: 02.12.2012   napsal/a: Redakce