Pilates - pomocník v boji s podzimní únavou

Cítíte se unaveni a máte pocit, že blížící se podzim na vás nemá zrovna dobrý vliv? Pochmurných dnů bude bohužel přibývat, dny se zkracují, sluníčko nás už nešimrá svými paprsky a to vše dohromady je nejlepší čas pro podzimní deprese. Zachumlat se pod peřinu s knížkou a nikam nevylézt.

Podzimní únava, pilates

Pokud ale nechcete propadnout špatné náladě a otravovat nejen sebe, ale i vaše okolí, máme pro vás pár zajímavých typů. Tentokrát vás ale nebudu nutit, abyste se šli potit na spinning či aerobik. Pokud jste člověk, který sportům moc nepropadl, je zde přece jenom i něco pro vás.

Abych byla konkrétní zaměřím se na především na pilates a okrajově i na jógu. Druhy sportu pro ty z vás, kteří se chcete nejen protáhnout, vyčistit hlavu, ale také posílit problematické partie a svaly, o kterých ani nevíte. A dokonce nemusíte hned chodit do fitness center. Existuje totiž nespočetné množství kazet, DVD, ale i knih s tímto cvičením, které vás naučí správnou techniku a nebudete potřebovat nic víc, než podložku a trošku místa.

Podstata pilates

Metoda Pilates věří, že díky zpevnění jádra těla, bude celé tělo vyvážené a formované. Je to metoda tvarování těla na základě spolupráce těla a mysli. Všechny Pilates pohyby vycházejí z břišních svalů a svalů spodních zad. Ačkoliv jde o velmi pomalé pohyby, je cvičení velmi intenzivní. Cvičí se nejčastěji na zemi a je ideální pro všechny, kteréhokoliv věku, pro lidi v kondici i bez ní.

Základním prvkem této metody je uvědomění si činnosti všech svalů při jakékoliv činnosti. Neznamená to jen zvládnout hodinu cvičení a míru obtížnosti jednotlivých cviků. Jde o koncentraci těla a duše při každé činnosti. Musíte si být stále vědomi, co a jak děláte. Kvalita cvičení je vždy důležitější než její kvantita, aby cvičení bylo opravdu účinné a splnilo své očekávání.

 Základy pilates

  • Dýchání - Soulad dechu a pohybu zlepšuje krevní oběh a odstraňuje nadbytečné svalové napětí.
  • Důkladnost provedení - Kvalita je důležitější než kvantita.
  • Zacentrování - Započetí a řízení pohybu vychází ze středu těla (Powerhouse).
  • Plynulý pohyb - Spolu s hlubokým dechem redukuje působení stresu a snižuje riziko zranění.
  • Řízení pohybu - Plná kontrola nad prováděným pohybem je nezbytná.
  • Soustředění - Uvědomujte si práci svého těla v každé fázi pohybu. Tělo a mysl úzce spolupracují.

 

Historie pilates

Cvičení pilates vyvinul němec Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967). Ačkoliv metoda pilates byla rozvinuta především pro tanečníky a atlety před zhruba 100 lety, stala se nejpopulárnější cvičební metodou 90. let a dnes se s ní můžeme setkat takřka v každém fitness centru. Metoda Pilates v součastnosti sloučila prvky klasického rehabilitačního cvičení a je přizpůsobena na západního člověka.

Určitě jste se setkali s informacemi, kolik známých osobností – zejména herců a zpěváků, pilates cvičí a udržuje si tak vyrovnanou mysl a pružné tělo. Já osobně jsem se dočetla o Madonně, Sharon Stone, či Julii Roberts, kterým to evidentně prospívá.

Co získáme cvičením pilates

Cílem této metody je tedy koordinace, síla, rovnováha, flexibilita a dýchání. Propracovat zádové, břišní a hýžďové svaly pro správné držení těla. Je kladen důraz na správné dýchání, díky kterému okysličujeme svaly a podporujeme cirkulaci krve. Pilates by určitě nemělo vyčerpat, ale dodat energii.

Metoda je celkově zaměřena k zvýšení ohebnosti, k řízení tělesného uvědomění, správnému dýchání, redukci stresů, zvýšení spánkové činnosti. Výsledkem je silné ohebné tělo, s prodlouženými svaly a harmonická osobnost.

Pro koho je tedy cvičení především určeno?

Pro umělce, tanečníky, pro které je důležitá koncentrace a kondice. Ale jak bylo psáno výše, je určena pro všechny věkové skupiny, které mají zájem se protáhnout a zároveň posílit svaly. Pilates je také velmi doporučované jako zdravotní cvičení. Můžeme s ním pokračovat i po rehabilitačních léčbách.

Všeobecně je doporučovno pro lidi s bolestmi zad, pro lidi s nadváhou a pro ty, kteří často trpí stresem a chtějí se uvolnit – odprostit od každodenního shonu a problémů. Mimo jiné ani těhotným ženám není pilates nepřístupné.

Rady

Cvičit by se mělo optimálně 2 – 3× týdně. Literatura říká, že při tomto cvičení se budete cítit rozdílně po 10 cvičení, po 20 cvičení si sami všimnete změn, a po třiceti týdnech si všimnou změny i jiní. Pokud si půjdete pilates zacvičit do nejrůznějších kurzů či center, měla by se vám při cvičení odborně věnovat lektorka s licencí na metodu pilates.

Moje zkušenost

Každému se pilates možná líbit nebude, protože přece jen jsou tyto pohyby opravdu velmi pomalé a je potřeba se soustředit. A tak se někomu může zdát pilates nudné. Pro zdravé jedince, či pro osoby, které se snaží zbavit nějakého toho kilečka, doporučuji proto pilates zkombinovat i s jinými sporty aerobního druhu – ať už běh (jogging) nebo aerobik.

Ale i jiné sporty či pohyb jako je chůze, jízda na kole nebo plavání vám pomohou budovat vaší kondici.

Pilates versus Joga

Určitě nejednomu z vás nějak neuniklo, že joga a pilates si jsou svými pohyby velmi podobné. Největším rozdílem je dýchání a uvědomění si jednoty těla a duše. Práce s dechem je v józe pojata daleko důkladněji než při metodách pilates. Jednota těla a duše je v pilates brána spíše jako myšlenka.

V józe se za tímto skrývá rozsáhlejší filozofie. Navíc jóga má své kořeny v Indii, kde vznikla před více než 5000 lety a je jedním z nejstarších cvičení.

Zdroj: Viviente.cz  

publikováno: 30.09.2014   napsal/a: Bc. Sandra Schmidová