Srdce - motor našeho těla

Pokud myslíme zdravým motorem srdce, tak abychom ho udrželi ve správném chodu co nejdelší dobu, je třeba začít se o něj starat již od mládí.

Srdce

Člověk se vyvinul jako součást přírody, která se pohybuje a nikoli sedí od rána do večera u počítače. Proto, aby i v pozdějším věku měl člověk zdravé srdce, je třeba, aby byl svými rodiči od mládí veden k přiměřené pohybové aktivitě. To je jeden z aspektů.

Zdravá výživa

Druhý aspekt je zdravá výživa. Podle kolegů, zabývajících se zažívacím ústrojím, byl člověk původně všežravec, nikoli šelma. To znamená, že by měl jíst několikrát denně menší množství pestré stravy. Život má plno stressových situací, kterých stále přibývá. A stressová situace je prastará reakce organismu, který se připravoval na boj, či na útěk. Tomu odpovídaly změny ve složení krve tak, aby v něm bylo dostatek energetických zásob a katecholaminů (tj.látek, umožňujících zvýšení krevního oběhu).

Jestliže, laicky řečeno, tyto látky jsou do těla vyplaveny a my místo zdravého pohybu si zapálíme cigaretu, dáme šálek kávy a prohlížíme si internetové stránky, zvyšuje se nám krevní tlak a tyto jinak svalům prospěšné látky se ukládají na cévách a vzniká ateroskleroza.

Přiměřený pohyb

S přibývajícím věkem by neměl člověk sportovní aktivity zanechat, ale měl by je přizpůsobovat svému věku, opotřebování kloubů a hmotnosti. Měl by sportovat tak, aby jeho tepová frekvence odpovídala věku. Jednoduchý orientační výpočet je 220 – (minus) věk a z toho 75%.

A to je tepová frekvence, jakou by měl sportovat i člověk ve starším věku. Rozhodně není zdravé, jestliže aktivní, či vrcholový sportovec sportování náhle zanechá. Pokud se člověk rozhodně dělat se svým „motorem“ něco až po padesátce, či později, měl by nejprve navštívit svého lékaře, který mu doporučí nejvhodnější sport i stupeň zátěže.  Pamatujte si, že nikdy není pozdě! Jako minimální množství pohybových aktivit je doporučováno 3,5 hodiny za týden. 

Toto minimum nám podle odborných autorit zaručí, udržení naší tělesné schránky v dostatečné kondici a má rovněž blahodárný vliv na celkový zdravotní stav.

publikováno: 25.11.2013   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová