Plavání ‒ základ zdravého životního stylu

Při plavání namáháte hlavní svalové skupiny a nezatěžujete klouby. Díky tomuto aerobnímu pohybu si udržíte kondici a zvýšíte vitalitu i pružnost těla. Navíc výborně posílíte kardiovaskulární systém. Plavání představuje jeden z mála sportů, který prospívá téměř každému.

Plavání

Zhubnout či zpevnit?

Pravidelné a správné plavání utužuje svaly a odstraňuje přebytečné tuky. Proto, aby lidské tělo začalo spalovat, je třeba se pohybovat alespoň třicet minut. Důležité hledisko představuje i tepová frekvence. Tu si dle svého sportovního cíle můžete jednoduše spočítat na online kalkulačce. Do bazénu je pak dobré chodit několikrát do týdne.

Plavat můžete i na dovolené. Chlazení ve vodě pomáhá tělu při velkých zátěžích, které způsobují vysoké letní teploty. Pokud odpočinek na nafukovací matraci občas proložíte několika minutami kraula, uděláte něco i pro své tělo.

Voda je dobrým místem i k posilování. Mimo pádlování v nafukovacím člunu můžete své svaly namáhat i v nafukovacím bazénku, kde vám voda sahá jen po pás. Cviky vás naučí na hodinách aqua aerobiku.

Jak se správně pohybovat

Poloha těla by měla být při plavání co možná nejvíce splývavá. Proto, abyste si uvolnili svaly krční páteře, které jsou při sedavém zaměstnání velmi zatěžovány, plavte pod vodou a nad hladinou se jen nadechujte. Hlavu se vždy snažte co nejvíce uvolnit. Neměla by být v předklonu ani záklonu ‒ pohledem směřujte dolů. Plavete-li s hlavou neustále vystrčenou nad hladinou, spíše si uškodíte. Na problémy se zády je nejlepší znak.

Dýchání pod vodou

Velmi důležitý prvek představuje i dýchání. Správně byste měli začít vydechovat vzduch pod hladinou a posledního zbytku se zbavit až nad hladinou. Vzduch v plicích totiž udržuje tělo ve správné poloze. Navíc pokud v sobě člověk má vždy trochu kyslíku v zásobě, cítí se uvolněněji a bezpečněji.

Chcete-li se naučit správně plavat i jiné styly než prsa, vyzkoušejte hodiny s trenérem, který vám poradí a opraví chyby. Pokud vám nevadí plavat ve skupině, seženete půlroční kurz i za 2 500 Kč.

publikováno: 29.08.2013   napsal/a: Redakce