Rotoped nebo bicyklový trenažér? Co vybrat?

Pod pojmem stacionární kolo se dnes skrývá mnoho zařízení, od velice jednoduchých domácích kol za pár tisíc korun až po velice sofistikované přístroje za mnoho desítek tisíc.

Máte-li rádi pohyb na kole a nevadí-li vám, že stojíte stále na místě či nechcete bojovat s větrem a nerovností terénu, pak je stacionární kolo ta správná volba.

Jak prospívá stacionární kolo našemu zdraví?

  • posiluje kardiovaskulární systém,
  • je šetrné k našim kloubům,
  • při vhodném posezu napomáhá ke správnému držení těla,
  • je dobrým pomocníkem při redukci váhy, spaluje a odbourává tuky,
  • jako u většiny vytrvalostních zátěží, endorfiny přispívají k lepší náladě 

Na čem se jezdí?

Nabídka stacionárních kol je bohatá – rotopedy, bicyklové trenažéry, indoorcyklová kola (spinnery). Vybíráme-li kolo, měli bychom nejprve znát pro jaký tréninkový účel kolo potřebujeme a měli bychom jej vybírat podle naší tělesné výšky a délky dolních končetin. Důležitá je možnost nastavitelnosti výšky sedla a řidítek, včetně vzdálenosti sedlo – řidítka. Teprve potom volíme způsob brždění a nastavitelnost zátěže (elektronický nebo mechanický) a typ převodu (řemenový nebo řetězový). Až jako posledním kritériem výběru je vybavenost přístroje na měření zátěže, tepové frekvence atd.

Druhy stacionárních kol

Rotoped

rotopedNejstarší zástupce stacionárních kol, byl vyvinut k tréninku cyklistů a umožňuje kondiční trénink i rehabilitační cvičení. Jeho využití je limitováno výškou postavy. Konstrukce však neumožňuje vyšším osobám správné držení těla, optimální posed a dobrý nášlap. Zátěž se obvykle nastavuje ručně nebo u dražších přístrojů elektronicky. Nevýhodou je většinou trhavé otáčení pedálů na rozdíl od indoorcyklových kol a bicyklových trenažérů. Moderní přístroje jsou vybaveny mikropočítačem s informacemi o ujetém čase, vzdálenosti, profilu trati, tepové frekvenci a vydané energii.

Jaká je využitelnost rotopedu?

Rotopedy jsou vhodné pro domácí trénink, rehabilitaci po zranění nebo ve fitcentrech jako prostředek na rozehřátí před cvičením. Rotoped je dobrým pomocníkem pro lidi bojující s nadváhou a seniory. Optimální délka jízdy je 20 minut ve stejném tempu, proloženou 3 rovinkami a na závěr vyjetí v pomalém tempu (zklidnění).

Bicyklový trenažér

bicyklový trenažérPřístroj připomíná jízdní kolo, přednastavené programy nebo manuální ovládání umožňuje simulaci tréninku jak v těžkém horském terénu, tak lehkou relaxační jízdu. Program si můžeme zvolit na displeji umístěném ve středu řídítek. Dražší přístroje jsou propojeny s počítačem s připravenými programy a dokážou také sbírat data o našem výkonu, tepové frekvenci atd.

Bicyklové trenažéry mají velkou variabilitu v nastavení výšky a vzdálenosti sedla. Kvůli správnému držení těla při jízdě je doporučováno používat představec se zvednutými řidítky. Pedály jsou opatřeny klipsnami nebo SPD zámky. Brždění je buď magnetické nebo indukční. Přístroje jsou většinou konstruovány „bytelně“ pro potřeby zátěže ve velkých fitcentrech.

Indoorcyclingové kolo

Spinningové koloKola jsou konstruována na velké zatížení i pro profesionální cyklisty a jeho konstrukce respektuje správné držení těla. Nalezneme jej ve většině velkých fitcenter, kde bývá využíváno na skupinový cyklistický trénink vedený lektorem (spinning).

Zdroj: Kardiofitness, J.Dýrová, H.Lepková

publikováno: 10.11.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig