Rekordní bungee-jump

Skok, který se zapíše do kronik bungee-jumpingu, plánuje novozélandský dobrodruh a průkopník tohoto sportu. Osmačtyřicetiletý A.J. Hackett hodlá skočit na pružném laně připoutaném k vrtulníku z výšky 4920 stop, tedy bezmála jeden a půl kilometru.

Pokud bude úspěšný, zdvojnásobí současný nejvyšší zaznamenaný skok v bungee. Pokus hodlá podniknout během letošního roku nad malajsijským Kuala Lumpurem. "Občas mám trochu strach, ale zatím jsem schopný oddělovat emoce od logiky," řekl Hackett australské rozhlasové stanici ABC. Skok z rekordní výšky může plánovat díky vývoji technologií používaných při výrobě lan pro bungee-jumping.

"Loni v prosinci jsme otevřeli nejvyšší zařízení pro bungee v Macau," dodal Hackett. "Tam jsme vyvinuli novou technologii, díky níž je lano silnější na horním konci. To znamená, že ho můžete opravdu hodně natáhnout. S klasickými lany to zkoušet nemůžete, protože prasknou."

Hackett se dostal na titulní stránky novin v roce 1986, když na laně skočil z pařížské Eiffelovy věže. Dodnes říká, že extrémní sporty v lidech otvírají jejich "škatulku se zásobou anarchie". "Lidi prostě občas potřebují překročit vlastní hranice."

publikováno: 01.04.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig