Sportovní stipendium v USA 2.část

Rozhodnutí rodinné rady padlo: „Náš synek (dcera), bude studovat v Americe“. Takovými myšlenkami se zabývá mnoho tenisových rodičů, pak se ale začnou pídit po informacích a záhy zjistí, že je nutné učinit několik nezbytných kroků, splnit mnoho podmínek a na konec se spolehnout jen a jen na sebe.

Předkládám vám zkušenosti dvou bývalých juniorských reprezentantů Michala Kokty a Lukáše Maršouna. Oba v současnosti studují v Americe, Michal na Baylor University v Texasu a Lukáš na Auburn University v Alabamě a oba využívají tenisové stipendium.
Prvním předpokladem, abyste se mohli ucházet o studium je dokončené středoškolské vzdělání. Michal s Lukášem se shodují v tom, že před zahájením jakýchkoliv příprav je dobré vybrat si okruh univerzit, o které máte zájem, jelikož, každá škola má své vlastní požadavky. Některé univerzity také vysílají skauty do Evropy a vybírají hráče do svých týmů. Na Pardubické juniorce se každoročně objeví několik takových „lovců“.
Zajímal jsem se zda u nás existuje nějaká agentura, která umí zprostředkovat studium. „O žádné jsem ještě neslyšel“, říká Michal a Lukáš doplňuje „Je možné že něco takového existuje, ale spíš si každý rozesílá přihlášky na školy sám, nebo naopak si lepší hráče sami vyhledají a učiní jim nabídku."
Podrobnější informace o školách naleznete na www.collegetennisonline.com, nebo jenom www.collegetennis.com, kde si můžete vyhledat oficiální stránky škol a jejich kontakty na tenisové trenéry. Michal souhlasně přikyvuje: „Znám lidi, co obesílají trenéry škol e-mailama a zjišťují, zda by neměli volné stipendium. Drtivá většina škol má webové stránky se svými sportovními týmy. Odkaz najdete většinou pod záložkou atletics, no a pak se stačí jen proklikat na men´s tennis a e-mailovou adresu trenéra.“
A co by mělo v prvním kontaktu se školou být?
Michal vysvětluje: „Napište svůj životopis, jakou studujete střední školu, kdy jste ji dokončili nebo dokončíte a s jakým prospěchem. Měli byste také napsat jak jste na tom s angličtinou a jakou máte tenisovou úroveň. Žebříček, výsledek na Pardubické juniorce, pokud máte žebříček ITF nebo jiné tenisové úspěchy. V době internetu není dobré si moc vymýšlet, vše lze rychle ověřit a oni to dělají.“
Máte li jasno o jakou univerzitu byste měli zájem, čeká vás první oříšek a tím je splnění jazykových testů TOEFL, některé školy vyžadují ještě druhý test z matematiky a angličtiny známý pod názvem SAT.
Kliknete li na jednotlivé testy, naleznete webové stránky se všemi důležitými informacemi o těchto zkouškách a jak se na ně připravit!!!!
Vybrat si nejprve univerzitu a až poté skládat jazykové zkoušky je dobré zejména proto, že každá škola má jiné požadavky na dosažené skóre v jednotlivých testech.

Pro odlehčení si vzpomínám na historku s jedním nejmenovaným českým hráčem, příslušníkem „zlaté“ mládeže, který byl zvyklý na naše prostředí, kde lze získat přes kontakty a úplatky vše od maturity po řidičský průkaz. On nemohl pochopit, že získání těchto jazykových zkoušek nelze nijak obejít, protože vyhodnocení testů probíhá mimo naše území a do úmoru hledal způsob, jak by to šlo zařídit. Ke zkoušce se skutečně nelze dostat žádnou fintou, zkrátka buď uspějete nebo ne. Výhodou je, že při neúspěchu můžete zkoušky opakovat kolikrát je libo, stačí jen uhradit poplatek 145 USD. Mohu vás uklidnit málokomu se podaří získat potřebný počet bodů hned na první pokus.
publikováno: 26.10.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig