Jak jsou na tom s kondicí „hobby“ sportovci?

předklon v sedu

V článku „Kteří sportovci mají nejlepší kondici“ jsem uvedl sporty, které podle odborníků produkují jedince s nejlepší „fyzičkou“. Přitom jsem narazil na velice zajímavou studii pokoušející se o podobné srovnání u amatérů, jak sami nazývají u provinčních sportovců.

V říjnu roku 2003 soutěžila velká skupina více než 1000 Kanadských amatérských sportovců v sérii několika fitness-testů v Torontském Sky Dome. Účastníci byli ve věku od 6 do 19 let a reprezentovali 16 sportovních disciplín (sjezdové lyžování, lukostřelba, basketbal, bowling, box, cyklistika, šerm, gymnastika, lakros, studenti sportovní školy OFSAA, veslování, snowboard, plavání, synchronizované plavání, tenis a atletika běžci).

Cílem soutěže byla korunovace sportu s nejlepší kondicí ("Fittest Sport in Ontario“) a zároveň představit mladým kondiční testy zábavnou formou.
Sportovci soutěžili ve 13 testech, které měli prověřit jejich celkovou kondiční připravenost. Nejlepší kondici prokázali zástupci sjezdového lyžování. Vítězství lyžařů podle autorů nebylo náhodné, protože v dalším ročníku své vítězství obhájili.


Pro zajímavost uvádím některé použité testy.

Rychlost - běh na 50 metrů s pevným startem
Silová vytrvalost - box jump po dobu 60 sec. (výskoky snožmo na bedýnku 30 cm)
Síla horní poloviny těla - kliky, shyby
Síla dolních končetin - odraz snožmo, opto-jump
Hbitost - t-test
Pružnost - předklon v sedu
Aerobní vytrvalost - beep test
Anaerobní schopnosti - běh na 400 metrů

publikováno: 25.03.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig