Tři základní omyly při cvičení na spalování tuků

Dnes je už všeobecně známo, že aerobní cvičení nebo chcete li kadiofitness je nejúčinnější metodou jak se zbavovat nadbytečných tukových zásob. To vše musí být provázáno s vhodným jídelníčkem a dostatečnou motivací.

Cvičení na pálení tuku

Mnohdy se však stává, že výsledky se nedostavují ač máte pocit, že vše děláte tak, jak byste měli. Přečtěte si názory Frederika Deglanda (odborníka na kardiofitness a programy na hubnutí), jaký postup je podle něj dobré dodržovat. Některé jeho rady jsou poněkud kontroverzní a občas se dostávají do sporu s jinými odborníky.

Podobných článků a doporučení se na nás valí ze všech stran nepřeberné množství a mnohá si protiřečí. Přidáváme tedy na jednotlivá doporučení náš názor, který je založen na informacích podložených důkazy.

Cvičte ráno!

Aerobní cvičení ráno, ještě před snídaní přináší lepší výsledky při spalování tuků, než po jídle. Akademická půda je většinou proti tomuto tvrzení, nicméně Delgando poukazuje na příklad profesionálních kulturistů, kteří tento postup hojně využívají. Jejich hodnoty podkožního tuku okolo 5% i méně, jsou podle něj důkazem, že tato metoda je velice účinná.

Kulturisté současně používají mnoho nedovolených prostředků, které není radno následovat. Zároveň však mají vyzkoušené postupy a cvičební metody s prokazatelnými výsledky a některé z nich můžeme využít.

Podobné "low-carb" tréninky využívají hojně také cyklisté. Pokud je tento trénink dobře řízený zvyšují si tím efektivitu využití tukového metabolizmu a nedochází tak ke ztrátám svalové hmoty. Tento efekt využíval často Bradley Wiggins při přípravě na vítěznou Tour de France 2012, kdy cíleně snižoval váhu na úkor svalové hmoty. Tyto tréniky na "hlaďák" jsou psychicky velmi náročné a sám posléze přiznal, že něco podobného už ve svém životě nechce absolvovat. On měl však kolem sebe tým odborníků, kteří hlídali jaký to má vliv na jeho zdraví.

Tento přístup lze doporučit pouze za předpokladu, že před cvičením sníme menší množství sacharidů (např. cereální tyčinku, banán..). Po celonočním vylačnění vyčerpáme převážnou část glykogenových zásob a při zátěži pak organismus odčerpává část energie ze svalové bílkoviny. (Pozn. J.Taussig).

Nezaměřujte se na to, jaký druh kalorií při cvičení pálíte!

Mnoho času lidé tráví úvahami nad tím, jaké kalorie při cvičení spalují. Energii přeměněnou ve svalovou práci ze sacharidů nebo tuků? Často se hovoří o „zónách ke spalování tuků“. Podle Deglanda, tyto mýty šíří lidé, kteří cvičí v pomalém tempu a s nízkou intenzitou, založené na předpokladu, že při vysoké intenzitě svaly pálí sacharidy a při nízké intenzitě tuky.

Nepřeberné množství preparátů na spalování tuků je miliardový obchod založený na tomto mýtu.

Delgando tvrdí, že podstatná je celková bilance kalorií spálených během cvičení a v průběhu celého dne a ne v jaký moment, jaký druh paliva tělo spotřebovává.

S tímto tvrzením Delgada, lze také velmi polemizovat. Pokud si určujeme tréninkové zóny sami podle obecných doporučení, že bychom se měli pohybovat v určitém procentuálním rozpětí vypočteném z maximální tepové frekvence, pak se můžeme velmi zmýlit. Máme li ale stanovené zóny ze zátěžového testu tzv. laktátovou křivku, pak máme objektivní informaci, zda se pohybujeme v aerobním či anaerobním režimu. (pozn. J.Taussig)

Dodržujte délku cvičení!

Lidé rádi slyší dobré zprávy a příjemné rady typu – hubnout můžete už po třech minutách cvičení s tímto zázračným preparátem a utrácejí nesmyslné částky za nefungující pilulky. Ano, tělesné cvičení i okolo 10 minut má význam pro naše zdraví, nicméně je li naším cílem zbavovat se tělesného tuku nemělo by být zatížení kratší než 30 – 45 minut. Optimální délka jedné tréninkové jednotky by neměla přesahovat 60 minut.

S tímto tvrzením lze souhlasit až na doporučenou optimální dobu cvičení. Je li cvičení převážně v aerobním režimu např. výlet na kole, chůze na horách, může být aktivita mnohem delší a záleží jen na naší trénovanosti (pozn. J.Taussig).

 

Poradna Sportvital

 

publikováno: 28.08.2015   napsal/a: Mgr. Jan Taussig