10000 kroků nebo hodina jízdy na kole?

Určitě jste už slyšeli zdravotní doporučení lékařů, ujděte nejméně 10000 kroků denně. Zní to zajímavě, ale co když raději jezdíte na kole? Jaký druh pohybu lze považovat za zdravější a efektivnější? Podívejme se na to blíže.

Jízda na kole

K chůzi potřebujete více času

10000 kroků znamená ujít přibližně vzdálenost 8 km, rychlostí chůze okolo 5 km/h a bude nám to trvat zhruba 1 hodinu a 36 minut. Tím bychom měli splněnou doporučenou denní dávku pohybu.

Na kole spálíme více kalorií

Při chůzi rychlostí 5 km/h vydává člověk přibližně 232 kcal (974 kJ) za hodinu. Za celou vzdálenost 8 km nebo 10000 kroků spálí celkem okolo 371 kcal (1558 kJ).

Při jízdě na kole volnou rychlostí 20 km/h spálíme zhruba 563 kcal (2365 kJ) za hodinu a rozdíl rychle stoupá, zvýšíme li intenzitu. Při rychlé chůzi 6,5 km/h spálíme 352 kcal (1478 kJ) za hodinu, zatímco u rychlejší jízdy na kole 30 km/h vydáme 844 kcal 3545 kJ) za hodinu.

Jízda na kole je účinnější k prevenci obezity

Zajímavá studie pochází z Londýna a byly v ní srovnávány různé druhy pohybu po městě v souvislosti s rizikem obezity. Zúčastnilo se jí více než 150 000 lidí a není překvapivé, že obě skupiny chodců a cyklistů měly výrazně lepší výsledky než skupiny využívající městskou dopravu nebo osobní auto.

Ti, co se pohybují po městě převážně pěšky, mají významněji nižší BMI a celkové procento tělesného tuku, ale méně než ti co jezdí na kole. Člověk využívající k dopravě po městě kolo má v průměru o 5 kg nižší váhu než motorista.

K chůzi nepotřebujete žádnou výbavu

Nevýhodou cyklistiky je potřeba dalšího vybavení, kromě kola je to helma, oblečení, navíc jízda v městském provozu není nic příjemného. K chůzi není potřeba nic extra, stačí jen vyrazit. Pokud nemá město dokonale promyšleny cyklistické trasy, tak aby si motoristé a cyklisté nepřekáželi, nejsem příznivcem této dopravy. Uměle vytvářené koridory v centrech měst jen zvyšují nevraživost mezi lidmi. Chůze ve městě tedy jasně vítězí.

Je cyklistika lepší?

Ale zpět k tématu. Pokud je vaším cílem redukce váhy a hledáte vhodný způsob, jízda na kole oproti chůzi je účinnější. Obraťte ale svá řídítka ven z měst, do přírody a na vedlejší silnice. Pokud jízda na kole není váš šálek kávy, chůze nebo lépe chůze s holemi také velmi dobře funguje – vše je lepší než sedět na zadku.

publikováno: 08.11.2018   napsal/a: Mgr. Jan Taussig