Alkohol ve sportu

Příležitostné, případně pravidelné pití alkoholu u rekreačních, výkonnostních, ale i profesionálních sportovců není nic výjimečného. Australský sportovní institut (AIS) se na toto téma zaměřil u kolektivních sportů, závěry jsou platné obecně i v našich podmínkách.

Alkohol, sport

Sport a alkohol

 Spojení alkoholu a sportu má bohatou historii. Ještě v dobách před dopingovými kontrolami, byl alkohol hojně využíván, jako stimulant při sportovním výkonu. Dnes jej sportovci, trenéři a celé sportovní prostředí konzumují zejména při oslavách úspěchů i splínů po porážkách.

Spojení profesionálního sportu a producentů piva zasahuje do těch nejsledovanějších kolektivních sportů. U nás byl fotbal dlouho spojen s plzeňským pivovarem (Gambrinus liga) nebo spojení jednotlivých hokejových týmů či sponzoring mistrovství světa.

Pouto je to velmi silné, takže vyvolává pocit symbiózy sledování sportu a konzumaci alkoholu. Lidem je marketingem podsouván pocit, že bez konzumace piva v restauračním zařízení není zážitek ze sledování sportovních přenosů plnohodnotný.

Co říkají výzkumy?

Velká část výzkumů, zaměřených na vztah mezi sportem a užíváním drog (včetně alkoholu) potvrzují, že pokud se dospívající zabývají sportem, v mnohem menším měřítku užívají tzv. sociální drogy ve srovnání s jejich nesportujícími vrstevníky.

Na druhou stranu, zapojí li se někdo do kolektivních sportů v dospělosti má vyšší pravděpodobnost zvýšené konzumace alkoholu oproti individuálním sportovcům, ale i nesportující populaci.

Hlavním vysvětlením je budování vazeb mezi hráči. Ke zvýšené konzumaci alkoholu dochází nárazově obvykle při víkendových akcích.  Ve zmíněné australské studii vyšlo najevo, že sportovci během týdne konzumují minimum alkoholu, tak o víkendových akcích se příjem enormně zvyšoval až k hranici 350 g (sic!) alkoholu, pro představu jedno pivo obsahuje 15 g alkoholu.

Ačkoliv sport je zejména o zdraví a kondici, tak ne vždy sportovní prostředí k tomu vytváří optimální podmínky.

Alkohol při zátěži

Alkohol není stimulant, tak jak si mnoho lidí myslí. Naopak má tlumící účinky. Zpomaluje aktivitu v centrálním nervovém systému, včetně mozku. Ovlivňuje schopnost koncentrace a koordinace a zpomaluje reakční dobu na neočekávané situace. Má tedy ergolytické neboli výkon snižující vlastnosti, negativně ovlivňuje různé psychomotorické dovednosti včetně reakční doby, rovnováhy a koordinace rukou a očí. Studie rovněž prokázala, že konzumace alkoholu nezvyšuje svalovou sílu ani vytrvalost.

Ačkoli většina sportovců nekonzumuje alkohol bezprostředně před zátěží, tak konzumace po zátěži má značně negativní vliv na regeneraci a výkonnost v následujících dnech.

Krátkodobé účinky alkoholu

Alkohol odvodňuje organizmus. Toto tvrzení se zakládá na pravdě, záleží také na koncentraci alkoholického nápoje. Tvrdý alkohol, vysokoalkoholické pivo a víno mají za následek ztrátu tekutin. Na druhou stranu pivo s nízkým procentem alkoholu nebo víno ředěné dostatečným množství vody, nejsou sice optimální sportovní nápoje, mohou sportovcům pomáhat při dehydrataci po cvičení.

Alkohol zhoršuje hojení drobných poranění měkkých tkání, které jsou běžné při sportovních kláních. K hojení je potřeba snížit průtok krve do poraněných míst, konzumace alkoholu má opačný efekt, zvyšuje průtok krve a tím prodlužuje dobu hojení.

Zpomalení reakční doby. Je zcela prokázáno, že po konzumaci několika alkoholických nápojů je narušena schopnost rychlého rozhodování a prodlužuje se reakční čas na vnější podněty. Zvyšuje se tedy riziko zranění.

Dlouhodobé účinky alkoholu

Při pravidelném i nárazovém pití alkoholu se výrazně zvyšuje energetický příjem. Lidé často hovoří o cukru v pivu jako hlavní příčině nabírání váhy. Ve skutečnosti pivo obsahuje jen malé množství sacharidů, protože ty jsou v pivu přeměněny na alkohol.

Je to tedy alkohol, který je zodpovědný za tloustnutí, nikoliv sacharidy. Bylo také prokázáno, že alkohol se velmi ochotně a rychle ukládá do tukových zásob.

V kombinaci s tučným jídlem, tak nedochází k žádoucímu doplnění glykogenových zásob do svalů a jater, ale převážná část energie se uloží jako zásobní tuk. Toho by si měli být vědomi sportovci, kteří si hlídají množství celkového tělesného tuku a tělesnou váhu.

Kromě přímých účinků alkoholu má nárazové pití řadu nepřímých efektů, které ovlivňují délku a kvalitu regenerace. Zde jsou některé z nich:

  • pití alkoholu po zátěži znamená nekvalitní pitný režim, nedostatečné doplnění ztracených nutrietů nezbytných k obnově poškozených tkání
  • konzumace alkoholických nápojů bývá obvykle spojena s konzumací jídel, která nejsou pro sportovní výživu vhodná
  • sportovci rovněž vynechávají rehabilitaci a výrazně tím zvyšují riziko následných zranění
  • z australské studie také vyplynulo, že sportovci oslavující po utkáních jsou velmi často součástí násilí nebo kriminálních činů, mající za následek ukončení či komplikace v jejich sportovní kariéře

 

Malý průvodce jak přežít zvýšenou konzumaci alkoholu s co nejmenšími negativními dopady. Oslavy jsou součástí sportovních úspěchů a není důvod se jim vyhýbat. Uvádím pár praktických rad jak na to.

  • konzumujte alkohol podle sebe, nikoliv podle skupiny či nejaktivnějších jedinců
  • plánujte dopředu, zamyslete se nad tím, kam jdete, s kým tam budete a jak moc budete pít a co vás čeká další den
  • najezte se před tím, než budete pít. Jídla bohatá na komplexní sacharidy doplní vyčerpané zdroje do svalů a jater. Budete tak lépe připraveni na trénink další den. Je li plný žaludek zpomaluje se vstřebávání alkoholu do krve (nejvíce vstřebávání zpomalují tučná jídla). Navíc pokud jíte, konzumujete méně alkoholu.
  • míchejte alkoholické s nealkoholickými nápoji. Nejlépe s vodou, ředěným džusem, minerálkou. Těmi je také dobré začít před konzumací alkoholu. Pokud máte žízeň, tak vypijete alkoholu více.
  • pijte pomalu, po malých douškách a pokládejte mezi tím sklenici na stůl
  • vybírejte nápoje s nižším procentem alkoholu, tvrdý alkohol zřeďte sklenicí džusu nebo minerálky
  • pokud jste se rozhodli nepít, je dobré kamarádům říci, že řídíte a nabídnout jim, že pár z nich svezete a ušetří za taxi. Většinou to budou respektovat.
  • nenechte si doplňovat sklenici dříve, než dopijete, budete tak mít větší přehled kolik jste vypili
  • před spaním vypijte alespoň 3-5 dcl vody, oceníte to druhý den ráno

Pokud nejste profesionální sportovci v plném tréninku nebo před soutěží, není nutné alkohol úplně vyřadit ze svého života, jen je třeba nalézt svou hranici, aby neměl negativní vliv na vaši výkonnost.

publikováno: 11.04.2019   napsal/a: Mgr. Jan Taussig