Australian Open

Tenisový kolotoč, po krátkém odpočinku, nabírá vysoké otáčky hned ve druhé polovině ledna, kdy startuje v Australském Melbourne první grandslamový turnaj sezóny Australian Open.


Počátky a současnost
Australian Open je nejmladší ze čtveřice grandslamů (Australian Open, Rolland Garros, Wimbledon, US Open), první ročník uspořádala nově založená Australská tenisová federace na travnatých dvorcích Warehouseman’s Cricket Club v roce 1905, nejprve jako Australasian Championships, posléze přejmenovaný na Australian Chapionships (1927) až po současný Australian Open, který byl v roce 1969 otevřen všem hráčům včetně profesionálů. V začátcích turnaje se také místo a termín konání velmi často měnilo.  Australian Open se hrál kromě Melbourne také v Sydney, Adelaide, Brisbane, Perthu, Christchurch a Hastingsu, a to v měnících se termínech od poloviny prosince až po březen.
Od roku 1982 se patronem turnaje stalo už pouze  Melbourne v klubu Kooyong LTC.  Rok 1987 byl posledním ročníkem, kdy se turnaj hrál na travnatých dvorcích. Tento přelomový ročník je zapsán i v zlaté knize našeho tenisu, Hana Mandlíková získala titul v ženské dvouhře.
Vzrůstající zájem fanoušků, potřeba většího prostoru a komfortu si vyžádal vybudování nového areálu ve Flinders parku (nyní Melbourne Park) a praktické důvody vedly ke změně povrchu na Rebound Ace. V době konání turnaje v Austrálii vrcholí léto, známé svými teplotními výkyvy, od veder přesahujícími 35° Celsia, po chladnější větrné proudění od oceánu. Aby pořadatelé zmírnili extrémní teploty na dvorci, zvolili v roce 2008 nový povrch – Plexipave, který je konstruován tak, aby lépe pohlcoval sluneční paprsky.
Dalším krokem, ke zlepšení podmínek pro hráče a diváky bylo vybudování posuvných střech na centrálním dvorci Rod Laver Areny  a Hisense Areny, které mohou být zataženy v případě deště nebo vysokých teplot.
Výsledkem jsou každoroční rekordy v návštěvnosti, v loňském roce Australian Open navštívilo během jediného dne 62 885 diváků, což je rekord i mezi grandslamy a celkově si do Melbourne parku v roce 2008 našlo cestu 605,735 diváků. Turnaj se také stal „zlatým telátkem“ pro Australskou tenisovou federaci, které z příjmů přichází každoročně do rozpočtu pár desítek milionů Dolarů a patří tak mezi nejbohatší na světě.


Slavní hráči
Grandslamový turnaj u protinožců, měl zvláště v počátcích potíže s kvalitním hráčským obsazením. Důvod byl prozaický – vzdálenost. Hráči z Evropy strávili 45 dní na moři nebo museli překonat vzdálenost 3000 kilometrů vlakem mezi východním a západním pobřežím. Prvními hráči, kteří přicestovali do Austrálie letadlem byli členové daviscupového týmu USA v roce 1946.
Postupem času, s rozvojem letecké dopravy se začalo hráčské pole zkvalitňovat, přesto lze říci, že až do přibližně 80. let minulého století nebyla účast nejlepších hráčů na tomto turnaji stoprocentní, tak jak ji známe dnes. Někteří tenisoví velikáni se melbournského klání nikdy nezúčastnili. Namátkou, Bill Tilden, René Lacoste, Bobby Riggs, Jack Kamer, Pancho Gonzales, Manuel Santana, Jaroslav Drobný, Manuel Orantes, Jan Kodeš. I například bývalý hráč číslo jedna Bjorn Borg startoval na turnaji pouze jednou.
Významným mezníkem byl rok 1969, kdy byl turnaj otevřen i profesionálům. Do té doby získávali tituly téměř bez výjimky domácí hráči, mezi nimiž září hlavně jméno Roye Emersona s šesti prvenstvími a v ženách Margaret Court s deseti tituly. Nutno dodat, že tři z nich dokázala získat i v open éře.
Čtyřmi tituly z Australian Open se může pochlubit Andre Agassi, třemi Roger Federer a Mats Wilander. Tomu navíc patří ojedinělý primát, dokázal totiž zvítězit jak na travnatém povrchu (1983-84), tak i na povrchu Rebound Ace (1988).


Češi u protinožců
Pouze dva Češi a dvě Češky vystoupali u protinožců až na vrchol. Ivan Lendl dvakrát (1989-90). Petru Kordovi se to podařilo v roce 1998. Hana Mandlíková slavila triumf dvakrát 1980 a 1987 a Martina Navrátilová zvítězila rovněž dvakrát (1983, 85). Pod Českou vlajkou jí ale už nenajdeme, v té době hájila barvy USA.
Rokem z říše snů byl pro náš tenis ročník 1989, kdy Ivan Lendl zvítězil ve finále s Milošem Mečířem a Helena Suková podlehla až ve finále dvouhry Steffi Graf. Martina Navrátilová navíc přidala titul ze čtyřhry a Jana Novotná ze smíšené čtyřhry. Světové agentury tehdy psaly o tehdejším Australian Open jako o mezinárodním mistrovství Československa.

Mnozí zúčastnění považují Australian Open kvůli jeho atmosféře plné klidu, pohody a dostatku prostoru za nejhezčí ze čtveřice grandslamů. Z vlastní zkušenosti to mohu potvrdit, jediným nedostatkem linoucím se jako červená nit celou jeho historií je ta prokletá vzdálenost.

 

 

Výsledky

 

Vítězové a finalisti mužské dvouhry

Vítězky a finalistky ženské dvouhry

Vítězové a finalisti mužské čtyřhry

Vítězky a finalistky ženské čtyřhry

Vítězové a finalisti smíšené čtyřhry

 

Užitečná adresa: Oficiální stránky Australian Open

publikováno: 03.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig