Australian Open v číslech

Ještě naposled se vrátím k prvnímu Grandslamu letošní sezóny z pohledu statistik a čísel. Pro tenis je dobré, že zájem o velké akce ve světě neutichá. 96. ročník mistrovství Austrálie navštívilo rekordních 605 735 platících diváků. Rekord padl také v počtu diváků a to absolutně ze všech Grandslamových turnajů, kteří navštívili areál v průběhu jediného dne. Stalo se tak 17. ledna a přišlo 62 885 diváků.

Francouze Joa-Wilfrieda Songu může po finálové prohře s Novakem Djokovičem těšit alespoň prvenství v počtu nastřílených es. Po vypadnutí R.Federera v semifinále, měl k dispozici o jeden zápas více a zaokrouhlil počet es na sto, tedy o 9 více než Švýcar. S velkým odstupem třetí skončil Djokovič (67). V ženské kategorii dosáhla nejvíce es S.Williams (40), před M.Šarapovou (26) a A.Ivanovič (23) shodně s naší N.Vaidišovou.
Mužským bombardérem se stal už tradičně A.Roddick, jemuž radar naměřil 237 km/h. Zajímavé je, že do 20 nejrychlejších podání se nevešel Federer ani Djokovič. Figurují tam ale naši dva zástupci Berdych (215) a Dlouhý (213).
V ženách podávaly nejrychleji shodně sestry Williamsovy (199).
N.Djokovič vévodí statistice se kterou se asi nebude moc chlubit a tou je celkový počet dvojchyb (25) v průběhu turnaje. Podle jeho celkové úspěšnosti v turnaji a velice malém počtu ztracených podání je patrné, že Djokovič nechyboval v důležitých momentech.
Zajímavá je statistika proměněných „brejkbalů“. Ta totiž velmi přesně kopíruje celkové výsledky turnaje. Nejvíce příležitostí prolomit podání soupeře využil Djokovič (40), následován Tsongou (29) a oběma semifinalisty Nadalem (29) a Federerem (29). Podíváme li se na umístění prvních 20 v této činnosti, je patrné, že schopnost prorazit podání soupeře a úspěšnost v turnaji spolu velmi souvisí. To samé lze totiž vysledovat i v kategorii žen. Největší shoda statistiky a úspěšnosti v turnaji je rovněž v proměňování brejkbalů.
Statistiky dokáží zachytit mnoho zajímavých a někdy i důležitých momentů hry. Některé prvky ale nejde statistikou zachytit vůbec a jiné, jako například nevynucené chyby jsou ovlivněny subjektivním posuzováním. O tom ale v některém z dalších příspěvků.


publikováno: 15.01.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig