Běh s lehkostí, přirozeností a bez zranění – Chi Running

Chi Running (čti: či raning) je běh inspirovaný Tai Chi, který vám pomůže pomocí systému cvičení přirozeným způsobem běhat efektivně, lehce, přirozeně a bez zranění. Díky správnému držení těla a pomocí gravitace váš běh dostane úplně jinou dimenzi. Cílem je odnaučit se neefektivní a nepřirozené pohyby při běhu a znovu objevit váš přirozený způsob běhání.

Carl Lewis, Josef Šverma 

Běh v rovnováze

Chi Running je běhání v rovnováze. Spojuje Tai Chi a běh fascinujícím způsobem a umožňuje tak neobyčejně snadný a bezpečný běh bez zranění. Chi Running není jednoduché slovy popsat, ale je lehké ho fyzicky zažít.

Mnoho lidí si spojuje běhání ne právě s lehkostí, ale většinou se při běhu spíše cítí těžkopádně a napjatě. Už jste se někdy sami sebe zeptali, jaký je zásadní rozdíl mezi vaší zkušeností při běhání a zážitkem například elitního běžce či dítěte? Ten rozdíl je hlavně ve správném držení těla, uvolněností a náklonem, kterými elitní běžci a děti disponují.

Pohyb začíná ze středu

Chi Running vás učí, že každý váš pohyb začíná ze středu. Je jedno, jestli stojíte, jdete nebo běžíte - klíčem k přirozenému a správnému držení těla jsou svaly kolem páteře. Člověk by mohl říct, že se učí běhat, bez toho, aby používal nohy.

Vedle správného držení těla a využití náklonu s gravitací existuje u Chi Runningu ještě další základní princip, který je potřeba zmínit. Při běhu na vás také působí odpor země pod vašima nohama. Přirozený běh více či méně znamená využití vašeho těla takovým způsobem, jak by si nejlépe představoval biomechanik (odborník přes pohybový aparát).

Dopad na celou plochu chodidla

Většina běžců výše uvedené přírodní zákonitosti ignoruje. Například při zvýšení rychlosti prodlouží automaticky krok vpřed a místo dopadu chodidla je daleko před kolenem. Díky tomu nejenom nadměrně zatěžují kolena, ale mohou si přivodit zranění v bederní části zad, holení či kotníků.

Z důvodu tohoto stylu běhu vzniká nežádoucí odpor vůči povrchu, který musí běžec překonat, a tím zároveň vydává energii navíc. Zmíněná zranění lze Chi Runningovou technikou předcházet, protože se člověk učí dopadat na celou plochu chodidla pod kolena. Díky tomu zůstanou vaše kolena uvolněná a klenba nohy přirozeně odpruží náraz nohy na zem.

Když se pozorně podíváte na většinu běžců, uvidíte, že pro potřebný pohyb vpřed využívají hlavně sílu odrazu nohou ze země. To znamená velký nápor na achilovu šlachu a přední část nohy.

Běhat rychle je zábava

Rychlost je při Chi Runningu vedlejším produktem zvyšující se schopnosti běhat efektivně a uvolněně. Běhat rychle je zábava! Paradoxně je pomalé běhání nejlepší způsob, jak se naučit běhat rychle. Při pomalém běhu se nejlépe naučíte základy Chi Runningu.

Když jednou pocítíte při pomalém běhu správné nastavení těla, uvolněnost, pocit naklonění se vpřed, správný pohyb paží a správnou frekvenci kroků, poté je to už jen otázka času a cvičení, kdy budete moci aplikovat tyto přirozené principy také při vysokém tempu.

Čím rychleji budete chtít běžet, tím více se nakloníte vpřed. Toto naklonění v kotnících bude vaším plynovým pedálem.

Důraz na uvolněnost pohybu

Při vyšší rychlosti je velmi důležitá celková uvolněnost, aby váš styl zůstal plynulý. U Chi Runningu klademe velký důraz na techniku, proto jí věnujte maximální pozornost a rychlost je jako vrchol pomyslné pyramidy. Uvolněnost je klíčem a rychlost přijde s ní.

Nalezněte stálou rovnováhu. Každý den, krok za krokem - po celý život. Mnoho běžců skončilo s běháním, protože měli pocit, že jejich tělo je opotřebované a běhání je příliš namáhavé, nebo měli problémy s klouby, vazy či bolestí zad. Takhle to ale nemusí být.

Pokroky udělá každý

Každý se může naučit techniku Chi Runningu a Chi Walkingu (chůze). Běhat snadně a bez zranění a plně si tak vychutnávat svůj životní běh.

Trénink vám pomůže ke zdravému duchu a zlepší vaši koncentraci. Základem pro Chi Running je naučit se vnímat vaše tělo a nastartovat v něm správné pohybové návyky.

Pro více informací a termínech kurzů Chi Runningu v České republice:

www.behbezusili.cz - kurzy vede certifikovaný instruktor Chi Runningu Josef Šverma

 nebo v knize Chi Running od Dannyho Dreyera.

publikováno: 30.11.2015   napsal/a: Mgr. Jan Taussig