Běžecký trenažér – volba na zimu

Běh a chůze jsou nejpřirozenějšími pohyby člověka, které zároveň patří i k nejdostupnějším pohybovým aktivitám. Stačí jen vhodná obuv, přiměřené oblečení a můžeme vyrazit.

Co ale podniknout, když je venku nevlídně a my si nechceme naší oblíbenou aktivitu odpustit? Vyzkoušejte podobný pohyb na běžeckém trenažéru.
Nutno podotknout, že pohyb prováděný na běhátku není fyziologicky tak náročný jako v přírodním prostředí. Při běhu v přírodě dosahujeme při stejné rychlosti běhu vyšší tepovou frekvenci.
Výhody běžeckého trenažéru
Běžecké trenažéry jsou vhodné pro rozvoj základní vytrvalosti. Slouží jako doplněk běžecké přípravy zejména v zimním období, běh v přírodě však nemohou zcela nahradit. Nejsme závislí na počasí a běhat můžeme v kteroukoliv denní i noční hodinu a vyhneme se obvyklým zraněním běžců, což jsou drobné odřeniny a vymknuté kotníky. Můžeme velmi přesně kontrolovat všechny tréninkové parametry (rychlost běhu, tepovou frekvenci, energetický výdej, uběhnutou vzdálenost). Chůze nebo běh na pásu má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a krevní tlak. Jako účinná aerobní aktivita napomáhá spalování tuků.
Nevýhody
Trenažéry mají pouze omezenou rychlost běhu. Tím, že se pohybujeme na místě je cvičení poněkud monotónní a stereotypní. Přístroje jsou poměrně hlučné a rozměrné, což je nevýhodné pro využití v domácích podmínkách. Při pohybu na běhátku jsou zapojovány odlišné svalové skupiny oproti běhu v terénu.
Tréninková doporučení

 

  • Začátečníci by měli zahájit chůzí, po její zvládnutí teprve přejít do běhu.
  • Při pohybu na páse se držíme v jeho středu.
  • Rychlost pásu zvyšujeme postupně.
  • Nejprve běháme v rovině a až poté měníme sklon.
  • Rychlost pohybu zvyšujeme postupně.
  • Pohyb nepřerušujeme naráz, ale plynule snižujeme rychlost pásu.
  • Měli bychom mít běžeckou obuv dobře tlumící nárazy s ohebnou špičkou. Nevhodné jsou boty kotníčkové nebo s tvrdou podrážkou!

 
Technika běhu (chůze) na trenažéru
Na začátku, pokud nejsme zvyklí na pohyb pásu, je dobré přidržovat se madel. Postupně přejdeme na běh bez držení, který je intenzivnější. Pokud chceme dosáhnout vyšší tepové frekvence při zátěži, zvýšíme sklon pásu. Snažíme se o uvolněný běh se správným držením těla, nezvedáme ramena, nesvěšujeme hlavu, nepřetáčíme ramena, neprohýbáme se v bedrech a nezamykáme kolena.
Typy běžeckých trenažérů
Trenažéry se liší šířkou i délkou pásu, maximální rychlostí pásu, způsobem jeho pohonu, možností zvyšování sklonu. Ovládání pásu může být manuální nebo elektromotorem. Rovněž přístroj můžeme ovládat manuálně nebo automaticky. Automatické nastavení průběžně mění intenzitu a rychlost chůze nebo běhu. Od kvality vybavení se odvíjí jeho cena. Nejjednodušší přístroje poháněné elektromotorem začínají přibližně na 13-ti tisících a pořízení profesionálního běhátka vás přijde na několik desítek (stovek) tisíc korun.

Zdroj: Kardiofitness; J.Dýrová, H.Lepková

publikováno: 30.01.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig