Box a šachy, jde to dohromady?

Lidská vynalézavost je vskutku nekonečná. Dát dohromady salónní zábavu intelektuálů s boxerským zápasem vyžaduje notnou dávku fantazie. Historie šachového boxu sahá až do roku 1992, kdy se na francouzských pultech objevil komix Enkiho Bilala. V poslední části trilogie The Nikipol zobrazuje krvavou šachovo-boxerskou bitvu, která se odehrává v apokalyptickém městě v roce 2034.
Této myšlenky se v roce 2003 chytil holandský umělec Rubingh, rozhodl se jí realizovat v trošku méně brutální podobě a nový „sport“ byl na světě.
Domovem zatím největšího šachovo-boxérského klubu je Berlín.
A jak takový zápas šach - boxu vypadá?
Utkání začíná nad šachovnicí postavenou na nízkém stolečku uprostřed boxerského ringu. Do ringu vstoupí dva borci obnažení do půl těla, s ručníkem přes rameno a se sluchátky na uších, aby je nerušil hluk diváků. Hrají šachy čtyři minuty. Poté si navléknou boxerské rukavice, nasadí chrániče zubů a tři minuty mlátí jeden do druhého. Gong ukončí box a hráči opět pokračují v šachu.
Zápas má šest kol šachu a pět kol v ringu, samozřejmě může skončit dříve, pokud dostane hráč mat nebo K.O. Hráči mohou být také diskvalifikováni za příliš dlouhé váhání nad šachovnicí nebo za porušení pravidel boxu.
Mistrem světa pro rok 2008 v tomto kuriózním sportu se stal devatenáctiletý ruský student matematiky Nikolaj Sažin, který zdolal ve finále německého policistu Franka Stoldta. Němec přiznal, že byl po ranách v ringu příliš otupený, aby se dokázal soustředit na odvrácení matu.

publikováno: 23.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig