Bývalé hvězdy už nemlčí o dopingu

Přiznání Marion Jonesové, přimělo bývalého světového rekordmana v běhu na sto metrů Bena Johnsona (46) k velmi odvážným prohlášením.

Johnson byl aktérem největšího dopingového skandálu na olympiádě v Soulu v roce 1988. Necelé tři dny po svém vítězství byl nucen vrátit zlatou medaili.

Podle něj si nedovoleně pomáhají mezi atletickou elitou všichni sportovci a je jen otázkou času, kdy s přiznáním přijdou další. "Na mezinárodní úrovni užívá látky ovlivňující výkony každý. Je to běžné a bude se to dít dál," řekl Johnson. A sportovcům se prý nediví. "Je na ně vyvíjen ještě větší tlak než za mých dob. Závodí se totiž o příliš mnoho peněz.
Johnson po svých aférách už dnes nemá co ztratit, tak by se jeho upřímnosti dalo věřit, přesto pochybuji o tom, že má dostatek informací, aby paušálně odsoudil všechny sportovce.
Dopingová odhalení jsou dvojího druhu.
Nachytání sportovce přímo v probíhající soutěži nebo těsně po ní (Landis - Tour de France).
Vylézaní starých kostlivců ze skříní, například nyní probíhající vyšetřování v dopingové laboratoři BALCO, se kterou spolupracovalo mnoho slavných jmen minulosti i současnosti.
Ať tak či tak nad dopujícími sportovci visí neustálá hrozba prozrazení. Odebrané vzorky se zmražené archivují, nikdo si tedy nemůže být jistý zda jeho poklesek nebude v budoucnu odhalen. Přesto přeze všechno se sportovci na tuto nebezpečnu cestu vydávají.
publikováno: 30.11.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig