Carl Lewis dopoval - výsledek nebyl zveřejněn

Fenomenální dálkař a sprinter Carl Lewis, držitel deseti medailí ze světových šampionátů  a stejného počtu cenných kovů z olympijských her  a rovněž držitel deseti světových rekordů bude hostem v České republice.

"King Carl" se narodil jako Frederick Carlton Lewis 1. července 1961 ve městě Birmingham ve státě Alabama. Vyrůstal ve sportovní rodině, matka Evelyn byla jako překážkářka dokonce na olympijských hrách a otec William byl hráčem amerického fotbalu. V roce 1963 se celá rodina přestěhovala do Willingboru v New Jersey, kde se Carl spolu s mladší sestrou Carol, také budoucí olympioničkou, začal věnovat atletice.

Lewisovy statistiky jsou ohromující. Čtyřikrát po sobě zvítězil na OH ve stejné disciplíně, skoku do dálky, což se mezi atlety dosud podařilo pouze diskaři Alu Oerterovi. Devětkrát stanul na olympijských hrách na nejvyšším stupínku, čímž vyrovnal rekord Finského běžce Paava Nurmiho.

Lewisova sportovní dráha stoupala od dětství strmě vzhůru. Ve třinácti letech dolétl na hranici 5,5 metru, v šestnácti zaběhl stovku za 10,6 sekundy a jako osmnáctiletý přeskočil osmimetrovou hranici. Přestože neměl nejlepší krok, ani nevyšší frekvenci, v součtu byl jeho sprint nejrychlejší. Jeho uvolněný běh byl těžko napodobitelný, ale pro něho naprosto přirozený.

Na svém prvním MS v Helsinkách 1983 se tehdy dvaadvacetiletý atlet stal spolu s Jarmilou Kratochvílovou hlavní hvězdou. Získal tři prvenství ve stovce, dálce i krátké štafetě. Na své první olympiádě v Los Angeles 1984 počet zlatých medailí rozšířil na čtyři, když triumfoval i ve sprintu na 200 metrů.

Další olympijské hry v Soulu byly ve znamení dopingového skandálu Lewisova velkého soupeře Kanaďana Bena Johnsona, který po diskvalifikaci přišel o světový rekord v běhu na 100 metrů a zlatou medaili i rekord musel přenechat právě Američanovi.

Dvacet let stará aféra měla zajímavou dohru před dvěma lety, kdy Johnson obvinil Lewise z účasti na spiknutí, které vedlo k tomu, že mu byl údajně při čekání na dopingovou zkoušku po závodu v Soulu v pivu podstrčen anabolický steroid stanozolol. Obvinění se zdálo velmi nepravděpodobné a bylo smeteno ze stolu, také proto, že Ben Johnson měl  během své kariéry dopingových prohřešků více.
Obvinění, kterého se Carl Lewis už zbavit nedokázal, pochází překvapivě z oficiálních kruhů Americké atletiky.

Atletická federace USA a Národní olympijský výbor odtajnily jeho pozitivní dopingový nález, který pocházel z testování při národní kvalifikaci na olympiádu v Soulu. Sám atlet existenci pozitivního testu připustil s tím, že se jedná o dávno mrtvý případ.


Kolem šestačtyřicetiletého Američana, který byl v roce 1999 zvolen Atletem století a který, během své hvězdné kariéry nikdy neuvízl v síti dopingových komisařů se bude bohužel stále vznášet stín pochybení o čistotě jeho mimořádných výkonů.

publikováno: 28.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig