Chodec diskvalifikován - šel moc rychle

Chyba japonských organizátorů nejspíš připravila domácího chodce Jukiho Jamazakiho o šanci kvalifikovat se v maratonu na 50 kilometrů na olympijské hry v příštím roce.

Cílem sice prošel k velké radosti fanoušků na pátém místě, ale později byl vyřazen z výsledkové listiny, protože pořadatelé ho poslali do cíle o kolo dříve. Jamazaki měl naději dokončit závod regulérně do osmého místa a zajistit si účast v Pekingu. "Bylo mi to divné, když mě posílali na stadion. Ale byl jsem mimo sebe a nic nevnímal," řekl nešťastný Jamazaki agentuře Kjódó.

Za omyl se omluvil ředitel soutěží na šampionátu Kodži Sakurai. "Cítím za to zodpovědnost, byla to fatální chyba," kál se na tiskové konferenci. Přítomný generální sekretář IAAF Pierre Weiss se ho snažil svérázně utěšit. "Je to politováníhodné, ale stává se to. Hlavně nepáchejte harakiri," řekl.

Závodní chůze je vůbec zvláštní disciplína, je to uměle vytvořený sport, který pravidly brání přirozeně rychlejšímu pohybu. Chcete li se přesunout z bodu A do bodu B vlastními silami co nejrychleji pak přece poběžíte. Je možné, že některý z rozhodčích "průlet" japonského závodníka zkrátka zaspal.

publikováno: 03.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig