Čínská kouzla s věkem sportovců

Celoplošný průzkum pravdivosti údajů o věku čínských sportovců odhalil, že až na 36 registračních průkazech basketbalistů domácí profesionální soutěže byl pozdější datum narození, než odpovídalo realitě.

O výsledku vyšetřování informoval tiskový odbor čínského ministerstva sportu China Sports Daily, ale konkrétní jména odmítl zveřejnit. Proces kontroly údajů o věku sportovců rozproudily podezření, že čínské sportovní gymnastky na olympijských hrách v Pekingu byly mladší 16-ti  let a neměly tedy být do soutěže připuštěny. Celý případ nakonec „vyšuměl“ do ztracena, pro nedostatek důkazů.

Problém manipulace s věkem sportovců není jen doménou čínských plánovačů medailí. Setkáváme s s ním v mnoha sportovních odvětvích zejména v mládežnických a juniorských reprezentacích u států, kde lze poměrně snadno manipulovat s osobními údaji.

Jsou to například státy bývalého SSSR nebo Jugoslávie, které prošly v posledních letech různými otřesy a válkami a kde úprava rodného listu za peníze není nic neobvyklého. Mezinárodní olympijský výbor i mezinárodní asociace jednotlivých sportů se sice snaží s tímto nešvarem bojovat, pokud však nebudou dostatečně nápomocné všechny národní svazy, výsledků se vbrzku nedočkáme.

publikováno: 26.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig