Co cvičením získám, co pasivitou ztrácím?

Nedostatek pohybu je epidemií moderního světa, jehož dopady se budou v následujících letech zvýrazňovat. Pohybová pasivita oslabuje především náš hybný systém (svaly, kosti, šlachy, vazy), a ten tvoří u mladých lidí celých 60% celkové hmotnosti těla. Jeho činnost navíc zvyšuje aktivitu oběhového systému a řady dalších vnitřních orgánů.

Cičení, pohyb, fitness

Pohybem vydáváme energii. Nedostatek pohybu významně narušuje energetickou rovnováhu a je základem vzniku a rozvoje obezity spojenou s rizikem rozvoje diabetu typu 2.

Je to prosté!

Když svaly nemusí spotřebovat dodanou energii, jednoduše jí uloží do zásoby a ta se posléze přemění v podkožní nebo orgánový tuk. Když dostatečně nevyužíváme naše svaly, začnou se zmenšovat – atrofovat. Oslabené svaly nevytváří dostatečně silný tah na kosti ke kterým jsou připojeny. V těle pak začne proces snižování hustoty kostí (řídnutí kostí neboli osteoporóza).

Dovolím si malou odbočku.

Celý život se pohybuji okolo sportu, vrcholového i rekreačního. Nejprve jako výkonnostní sportovec, posléze jako student Fakulty tělesné výchovy a poté jako trenér. Pohyb mi tedy nikdy nechyběl. Obezita mi zatím naštěstí nehrozí. Přesto mě začínají dohánět typické neduhy středního věku. Opakovaně se objevující bolesti zad, prasklý a posléze operovaný křížový vaz v jednom koleni a operovaný přetržený meniskus v koleni druhém.

Nebudu vás dále unavovat výčtem svých neduhů. Říkám si ale, nedělám něco špatně? Necítím se zas tak starý, abych jen konstatoval.

„No nejsi žádný mladík, zvykni si to patří k věku!“
Mnoho lidí zastává názor, že cvičení a zejména posilování ve fitku je nezáživné, nudné, zkrátka nepřitažlivé. Přiznám se, že i já jsem podobný názor rovněž zastával. Cvičení ve fitcentru pro mě bylo nudné a nezáživné. Velice často okolo sebe zaslechnu: „Posilování mě nebaví, to jsem nikdy nedělal(a).“

Tito lidé dávají přednost volejbalu, lyžování, cyklistice, turistice a jiným aktivitám. Pohyb mají spojený s formou zábavy, radostného prožitku, příjemně stráveným časem v kruhu přátel. Postupem času, jak stárnou, začíná je postihovat při běžné zátěži stále více úrazů, protože zátěž je většinou jednostranná a nárazová. Ve vyšším věku se u těchto lidí obvykle střetáváme s naprostou pohybovou pasivitou spojenou s konstatováním: „Sportem k trvalé invaliditě.“

Účinně cvičit a předcházet tím zraněním lze snadno i v domácích podmínkách. Nepotřebujete žádné sofistikované posilovací stroje, vystačíte si s vičební podložkou a třeba nafukovacím gymnastickým míčem. Příkladů jak a co cvičit naleznete na internetu nepřeberné množství.

Chcete to také?

Odborníci na fitness se zaříkávají, že mají prověřený recept, který funguje. Cvičení prokazatelně vede ke zlepšení stavu pohybového aparátu v jakémkoliv věku a tím ke zlepšení našeho zdraví. Výhoda cvičení je, že si stanovíme (nebo lépe, je nám stanovena) přiměřená zátěž, nedostáváme se na hranici svých možností, tak jako ve sportu a vyhneme se tak případným zraněním.

Cvičení jen kompenzuje běžnou a nutnou zátěž, které se nám vlivem způsobu života spontánně nedostává. To zní logicky a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Zařazení pravidelného cvičení napomůže zlepšení vašeho zdravotního stavu a dokáže prodloužit vaši aktivitu v oblíbených sportech.

publikováno: 24.05.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig