Děti a fitness (1). Jde to dohromady?

Pohyb je od nepaměti naprosto přirozenou součástí mladého života. Stačí se porozhlédnou okolo sebe. Kdo má doma štěňata, koťata vidí, jak se u nich střídají fáze odpočinku s fázemi bujarého dovádění. Pokud se nějaké mládě skotačení neúčastní, je nám to podezřelé a jdeme s ním k veterináři. Mládě, které je málo pohyblivé je ohroženo, nedostane se včas k potravě a nedokáže také utéct před nebezpečím a nepřežije.

Děti, cvičení

Takto je to v přírodě nastaveno a podobný genetický kód máme i my lidé. Civilizace ale zákonitosti tvořené dlouhá tisíciletí rychle boří. Pohyb už není nezbytná součást přežití a proto se význam fyzické zdatnosti podstatně snížil. Netrpíme nedostatkem jídla, rodiče krmí své i méně pohyblivé děti více než dostatečně.

Aktivita dětí se rapidně snižuje!

Kdy jste naposled viděli ve městech hrát děti „na babu“ nebo „na schovávanou“? Zájem dětí se přesunul do místností, k počítačům, mobilním telefonům, pohyb se stává jaksi nadbytečný.

Děti jsou tak vystaveny nepřirozeným podmínkám, které jejich předkové neznali a které je z dlouhodobého hlediska ohrožují.

Jaké jsou následky?

Pohybujeme se díky svalům a ty si také za to vezmou až 90% energie. Mají li děti dostatek pohybu a mají li dostatečný přísun energie, vyvíjí se přirozeně se správnou kompozicí těla.

Při pohybu vydá organizmus značnou část energetických zásob ze svalových buněk a poté ji z potravy zase doplní.

Co když, nastřádanou energii pohybem nevyčerpáme?

Celý organizmus je doslova „přecpán“ zásobním glykogenem (cukrem), ve svalech, v játrech a je připraven zásoby pohybem vyčerpat. Pokud dítě sedí, je v klidu, tak nejenže energii nevydává, ale často ji ještě přijímá v podobě různých laskomin, které si tělo ukládá do zásobního tuku.

To je v drtivé většině případů důvod dětské obezity.

Dětská obezita má značné důsledky!

Pokud dítě nevydá přijatou energii pohybem, dochází ke zvýšení hladiny krevního cukru, slinivka břišní začne produkovat inzulín a ten má za úkol přimět svalové buňky, aby z krve cukr odebíraly a ukládaly si je do zásoby.

Ty mají však glykogenu dostatek a odmítají další cukr přijmout. Hladina cukru v krvi tak zůstává vysoká. Tento stav bývá označován jako jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik diabetu typu 2 u dětí.

Ve Spojených státech se začínají problematikou obezity dětí zabývat již na té nejvyšší úrovni. Předseda „Prezidentova výboru pro tělesnou zdatnost“ pan Lynn Swann prohlásil před senátním výborem USA v polovině roku 2004:
„Situace v naší zemi je vážná. Naše děti jsou obézní. Není výjimkou spatřit tříleté těžce obézní dítě. Naše děti trpí diabetem typu 2, který ještě donedávna ohrožoval převážně jen osoby starší padesáti let.
Dnes můžeme potkat osmileté děti, trpící tímto typem diabetu. Diabetické děti budou pravděpodobně již ve středním věku ohroženy retinopatií, neuropatií, nefropatií a dalšími závažnými nemocemi.
Zvýší se počet osob slepých a osob s amputovanými končetinami, lidí závislých na dialýze. Vychováváme zřejmě první generaci Američanů, kteří budou umírat dříve než jejich rodiče a prarodiče.“
Tato slova jsou myšlena naprosto vážně a netýkají se zdaleka jen Spojených států, vždyť my zaujímáme v počtu obézních lidí 5. místo na světě a počet dětí s diabetem dramaticky stoupá!!

Mohou děti cvičit ve fitcentru?

Podle odborníka v oboru fitness Vladimíra Koloucha, podepřeného více než čtyřicetiletou praxí lze pro děti sestavit vhodný a účinný cvičební program. Je ideální, pokud takový program sestaví pro konkrétní dítě a konkrétní fitcentrum kvalifikovaný fitness konzultant.

Vladimír Kolouch dodává: „V našich podmínkách stále ještě na mnoha místech přežívá zastaralý, nekvalifikovaný, neopodstatněný názor, že posilování není pro děti vhodné.

Tvrzení o nevhodnosti posilování pro děti je ale dnes již zjevným důkazem neschopnosti sledovat relevantní odbornou literaturu. Pokud vám po příchodu s dítětem do fitcentra řekne instruktor, že posilování není pro děti vhodné, poznáte hned, že to není kvalitní odborník.

Proto nevěřte jeho dalším radám a názorům.“ U dětí se nejedná o klasické posilování, ale o specializované cvičení zejména s váhou vlastního těla, balanční cvičení na rozvoj hlubokého stabilizačního systému, vedoucího ke správnému držení těla.

Zdroj: Začínáme ve fitness. V.Kolouch, H.M.Welburn

publikováno: 14.08.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig