Doping v království sprinterů?

Pět špičkových jamajských sprinterů mělo podle neoficiálních informací pozitivní dopingový test.  Zprávu přinesl internetový portál Mezinárodní asociace sportovního tisku (AIPS) s odvoláním se na jamajská média.

Informaci o dopingu přineslo rovněž Rádio Jamaica, podle kterého byli pozitivní dva elitní sprinteři, kteří jsou v nominaci na blížící se srpnové Mistrovství světa v Berlíně.
Použití zakázané látky bylo zjištěno během červnového národního šampionátu v Kingstonu, kde se do dopingových pavučin zapletli čtyři ženy a jeden muž z jamajského týmu na MS. Portál rovněž citoval Dr.Herba Elliota, člena Jamajské antidopingové komise (JADCO), který přiznal, že ví o zmíněné fámě. „Čekáme na další informace a zejména fakta,“ prohlásil Elliot.
Dva z pěti běžců jsou členy nově založeného Klubu dráhových běžců, kam patří také trojnásobný olympijský vítěz Usain Bolt, jehož trenér Glen Mills v klubu také pracuje. "Já jsem slyšel, že jsou to jen řeči," řekl světový rekordman v běhu na 100 i 200 metrů Usain Bolt na mítinku v Londýně, kde postoupil do večerního finále stovky stejně jako jeho krajané Asafa Powell a Yohan Blake. "Nic moc o tom nevím, museli byste se zeptat mého manažera. Volal mi kamarád, že slyšel, že nějací kluci neprošli testy, ale mě to neznepokojuje," dodal Bolt.
Představitelé jamajské atletiky, mají už jen několik dní do zahájení MS v Berlíně, aby zmíněné informace potvrdili nebo vyvrátili, jinak budou těžko čelit spekulacím o „čistotě“ králů sprinterských tratí.

Zdroj: SITA 

publikováno: 21.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig