Federer se do důchodu ještě nechystá

Rogera Federera znovu láká pozice prvního hráče světového žebříčku ATP a navíc výzva, vstoupit do historie ziskem nejvíce grandslamových titulů. Držitelem je stále Pete Sampras se 14 tituly, Federer jich má na kontě 13 a reálnou šanci tento rekord překonat. Sedmadvacetiletý Švýcar zaměřil svou pozornost pouze k tomuto cíli, proto již odmítl několik lukrativních exhibičních utkání. „V nejbližších letech bude Roger hrát pouze na turnajích, které budou pro něho mít význam. Budou to 4 grandslamy a dále turnaje, na kterých může získat nejvíce bodů do žebříčku ATP“, prohlásil Federerův agent Toni Godsick.
Federer má za sebou nejslabší sezónu za posledních 5 let, během níž ztratil gloriolu neporanitelnosti. Po 237 týdnech musel uvolnit post světové jedničky Rafaelu Nadalovi, před jehož uměním se musel sklonit nejen na pařížském Roland Garros, ale i ve svém oblíbeném Wimbledonu.
Že se s Fedrerem musí stále počítat dokázal ziskem jediného, ale pro něho velmi cenného titulu na zářijovém US Open. Vítězství bylo pro něho důležité hlavně z psychologického hlediska. Lidé ho s přibývajícími porážkami začali odepisovat, soupeři proti němu naopak cítili příležitost a hráli odvážněji. Stále musel na tiskovkách odpovídat na stejné dotazy, zda se nechystá ukončit kariéru, zda se necítí v 27 letech příliš starý a opotřebovaný.
Federer potřeboval nový impuls, motivaci drát se vzhůru a ne jen obhajovat to, co už získal. Podle všeho motivace mu nechybí, je v tenisově nejlepších letech a není vyloučeno, že naplní slova svého agenta Godsika, „Roger přišel znovu na to, jak vítězit. Přichází třetí etapa jeho kariéry, a ta je teprve na začátku.“
Do pozice „lovné zvěře“ se dostal Rafael Nadal, ten bude nyní odrážet útoky odpočatého Federera, ale i dotírající dvojice Djokovič, Murray.

publikováno: 24.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig