Henin udržela nadvládu

Tenisový rok 2007 je za námi, závěrečné Masters nejlepších osmi hráček žebříčku WTA má staronovou vítězku – Justine Henin. Její žebříčkové vedení po Madridské obhajobě vypadá více než přesvědčivé. Bodový rozdíl od druhé Kuzněcové je přes 2000 bodů, což navozuje srovnání se suverenitou R.Federera v mužském tenise.


Cesta k vrcholu J.Henin bylo protkáno množstvím zdravotních potíží, dvou úmrtí v rodině i citových otřesů v podobě loňského rozvodu. Přes všechny tyto překážky se Justine vždy dokázala vrátit na tenisové dvorce silnější a lepší. Stálicí v jejím tenisovém životě je bezesporu trenér Carlos Rodriguez se kterým je spojena její dráha neuvěřitelných 12 let. Závislost na trenérovi byla patrná i v nedělním finále v Madridu. Pozornější diváci si jistě povšimli, kam směřuje pohled Justine v přestávkách mezi výměnami.

V čem má Henin výhodu ?
Optimální věk tenisty, podle většiny odborníků je 26 let. Hráči dokáží zužitkovat své zkušenosti a rovněž fyzicky jsou na vrcholu. V ženském tenise onen vrchol často přichází dříve, protože některé hráčky se prosazují okolo 16-ti let a jsou také dříve opotřebované.
Henin je ročník 1982, přičemž všechny hráčky okolo ní v první desítce (kromě sester Wiliamsových) jsou mladší. Celá generace jejích vrstevnic je již na ústupu nebo ukončily kariéru (K.Clijsters, M.Hingis). Justine má tedy před sebou 1-2 roky (pokud to dovolí její zdraví), kdy může dominovat ženskému tenisu, než jí doroste rovnocenná soupeřka.

Jaké jsou její zbraně?
Henin dokáže z nevýhody své subtilní postavy (166cm, 57kg) učinit výhodu. Má bezesporu nejlepší pohyb po dvorci spojený s ohromnou předvídavostí, pro většinu soupeřek je obtížné proti ní ukončit výměnu vítězným míčem. Jsou si toho vědomy, proto hrají proti Justine obvykle riskantněji, než by bylo zdrávo a dopouštějí se tak více nevynucených chyb.
Bekhend. J.McEnroe jí vystřihl kompliment, když její jednoručný bekhend nazval nejkrásnějším v ženském i mužském tenise.
Psychická odolnost. I díky životním peripetiím je její emoční stabilita v těžkých zápasových momentech mimořádná a v ženském tenise unikátní.
Herní variabilita. Henin je komplexní hráčka, která dokáže zrealizovat taktiku dokonale nepříjemnou svým soupeřkám od základní čáry i u sítě, umí zrychlit i zpomalit hru čopovaným bekhendem a tím dokonale „rozebrat“ strojový tlak hráček typu Šarapové.

Na závěr si dovolím malé srovnání obou současných světových jedniček. Zatímco bohem nadaný Federer, jehož hra připomíná spontánní pohyb virtuóza, kterému vše jde tak snadno a jakoby mimochodem. Henin naproti tomu je královnou práce a dřiny, její každý pohyb je vykoupený pílí, potem a sebezapřením.
Jak vidno obě cesty vedou až na vrchol.
publikováno: 05.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig