Hrozí vám nebezpečí i u televize?

Kdo sportoval zemřel, kdo sportoval pouze u televizní obrazovky, zemřel též. Podobně by se daly interpretovat zprávy z nedávných dnů. Libor Vítek na těchto stránkách otevřel velice kontroverzní téma o náhlých úmrtí ve sportu.

V Maďarsku se dokonce chystají postavit pomník mladému fotbalistovi Miklósovi Fehérovi, od jehož tragické smrti uplynuly čtyři roky. Záložník Fehér zemřel ve věku čtyřiadvaceti let během svého působení v Benfice Lisabon. V ligovém utkání 25. ledna 2004 proti Guimaraesi se náhle zhroutil na trávník a krátce nato v nemocnici skonal. Příčinou smrti byla zástava srdce.

Tragická smrt mladého sportovce na vrcholu sil vyvolala ostrou diskusi o nebezpečí vrcholového sportu, o přetěžování organizmu a o vhodnosti závodního sportu pro mládež. Příčin,proč k takovým událostem docházelo a bude docházet je celá řada a dozvíte se je v již zmíněném seriálu článků.

Sledování napínavého fotbalového zápasu může fanouškům pošramotit srdce - a to doslova, varují ve své studii zveřejněné v časopise New England Journal of Medicine němečtí vědci. Ti studovali zdravotní dopad fotbalových zápasů během MS 2006 a zjistili, že pro německé muže bylo riziko infarktu či jiné vážné srdeční příhody ve dnech, kdy hrál jejich tým, trojnásobně vyšší .

U žen bylo riziko vyšší dokonce o 82 procent. Srdeční příhody obvykle začaly přibývat během dvou hodin od začátku zápasu, zjistila spolu s kolegy doktorka Ute Wilbertová-Lampenová z Mnichovské univerzity Ludvíka Maxmiliána.

Vědci předpokládají, že stejný dopad na srdce fanoušků může mít i sledování jiných nervy drásajících sportovních událostí. Podobné zprávy nás sice mohou zneklidnit, neměli by nás ale odradit od vlastního sportování či sledování sportovních pořadů.

Zajímalo by mě, zda již proběhla podobná studie o nárůstu srdečních příhod po diskusních pořadech našich politiků.

publikováno: 02.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig