In-line bruslení vám zlepší kondici i náladu

To co zažívali naši předkové v zimě při putování na bruslích po zamrzlých řekách, můžeme vyzkoušet dnes na bruslích s kolečky na in-linových stezkách.

In line bruslení

Ještě před pár lety bylo letní bruslení na kolečkách víceméně dětskou kratochvílí, dnes potkáváme na speciálních stezkách lidi všeho věku včetně aktivních penzistů. Tak masivní nárůst popularity, zaznamenalo jen málo pohybových aktivit. Sportů na kolečkách vznikla celá řada, objevilo se mnoho nových sportovních odvětví s vlastními soutěžemi i oficiálními svazy. Nejoblíbenější u široké veřejnosti je kondiční neboli fitness in-line bruslení.

Srovnání in-line bruslení s jinými aktivitami

In-line bruslení bývá nejčastěji porovnáváno s cyklistikou a během. Podle doc. Fostera z Lékařské univerzity ve Wisconsinu, který sleduje rychlobruslařský tým USA má in-line bruslení velmi srovnatelný vliv na kondici a zdraví jako oba uvedené sporty.

Jaký je kalorický výdej?

Mnoho lidí se snaží aerobní aktivitou regulovat svou tělesnou hmotnost. Pro ně je cenným ukazatelem kalorický výdej při jednotlivých činnostech. Tento výdej je přímo závislý na úsilí a intenzitě s jakou danou činnost provádíme. Pokud se při in-line bruslení pohybujeme „vycházkovou“ rychlostí asi 10 km/h, spálíme během této doby asi 350 kalorií (1460 kJ). Pokud ale zvýšíme tempo a sledujeme tím zlepšení své kardio-fitness úrovně na přibližně 16 km/h, tak spálíme už více než 600 kalorií (2500 kJ).

Jaké zapojujeme při jízdě na in-linech svaly?

In-line bruslení je v tomto ohledu velmi komplexní činnost, při níž zapojujeme svalové skupiny všech částí těla. Nejvíce jsou zatěžovány svaly dolních končetin. Dobrou zprávou zejména pro ženy je velmi příznivý vliv na formování svalstva boků a hýždí. U trupu dochází k posílení zádových svalů, především vzpřimovačů páteře a trapézového svalu. Při aktivní práci paží dochází k rozvoji i těchto partií. Ve srovnání s cyklistikou zapojujeme při in-line více svalových skupin, u běhu je využití svalů obdobné. Oproti běhu, šetří in-line bruslení kloubní aparát asi o 50%, prvenství v pozitivním vlivu na kloubní aparát patří ale cyklistice.

Vliv in-line na kondici

Blahodárný efekt má in-line bruslení na kardiovaskulární (oběhový) a respirační (dýchací) systém a působí jako velmi účinná prevence civilizačních chorob. Kondiční forma in-line bruslení je silově-vytrvalostní aktivita, převážně aerobního charakteru, při kterém nároky organizmu na kyslík stačíme pokrýt v průběhu vlastní činnosti. Ve srovnání s cyklistikou je in-line o trošku intenzivnější. U obou činností si při jízdě z kopce můžeme na rozdíl od běhu odpočinout a tím je běh ze všech tří disciplín nejintenzivnější.  U průměrně zdatného bruslaře se uvažuje při střední rychlosti s tepovou frekvencí 150 tepů za minutu.

Při in-line bruslení tedy rozvíjíme současně sílu, vytrvalost, koordinační schopnosti zejména rovnováhu a to pouze za předpokladu, že se této činnosti věnujeme pravidelně přibližně 2-3 hodiny týdně rozložené do dvou až tří fází v průběhu týdne. Při jednorázových nahodilých akcích o rozvoji kondice a pozitivním vlivu na zdraví nelze hovořit.

Nežádoucí účinky in-line bruslení

Při pohybu dochází ke zkracování svalstva a nedostatečnému rozvoji pohyblivosti. Je tedy vhodné tento nedostatek kompenzovat dostatečným rozcvičením a protahovacím cvičením, zejména oblasti trupu, trapézového svalu, prsních svalů a vzpřimovačů páteře, svalů dolních končetin na přední i zadní straně stehen, tak i svalů lýtkových. Druhým nežádoucím důsledkem bruslení jsou možné bolesti nebo dokonce poškození páteře.

Snažíme-li se při kondičním bruslení o aerodynamický postoj s předklonem, dochází k zakřivení páteře, které nazýváme kyfóza vedoucí k nadměrnému stlačování plotének na jejich předním okraji. Bolesti zad při bruslení jsou varovným signálem a neměli bychom je v žádném případě podceňovat!

Jak se zdravotním problémům vyhnout?

Prevence, prevence, prevence! Zabývejme se problémem ještě dříve, než se objeví. Jízda v předklonu je pro rychlejší způsob typická musíme tedy tělo na tuto polohu postupně připravit a trénovat. Mnohému lze předejít posilováním trupu a protahovacím cvičením. Při vlastní jízdě pak střídat jízdu v předklonu s jízdou ve vzpřímeném postoji a úseky v předklonu jen postupně prodlužovat.

Za nezbytnou prevenci považujeme vhodné oblečení přizpůsobené aktuální teplotě. Při teplých letních dnech není problémem volné tričko nebo „holá“ záda.  S klesající teplotou bychom měli na vhodné oblečení dbát více. Osvědčuje se více vrstevnaté oblečení dobře odvádějící pot. Teplou koupel po zatížení naše záda rovněž ocení.
Podle doporučení lékařů je vhodná kombinace in-line bruslení, plavání a cyklistiky.

Užitečné adresy:

Zdroj: Inline bruslení; J.Kuban, J.Kirchner, O.Louka

publikováno: 27.11.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig