Jak naučit děti na kole

Jízda na kole je jednou ze základních sportovních dovedností. Na první pohled se to zdá prosté. Ze začátku budete dítě držet za sedlo, než chytí rovnováhu, a je to. Ve skutečnosti to však tak jednoduché není. Dovedností, které si musí dětský cyklista osvojit, je celá řada. Od zmíněné rovnováhy a odhadu vzdálenosti přes řízení, šlapání a brzdění až po řazení převodů. Osvojovat si je samozřejmě musí postupně. Čím tedy začít a jak pokračovat? Stačí se řídit naším krátkým návodem.

 

Dítě, kolo

Odstrkovadlo 

Nejmenším dětským vozítkem jsou odstrkovadla, na kterých děti sedí a do pohybu jej uvádějí, jak název napovídá odstrkováním nohama od země. Na odstrkovadle netřeba udržovat rovnováhu, což jej předurčuje k použití již ve věku, kdy se dítě teprve začíná pohybovat ve vzpřímené poloze, tedy zpravidla mezi prvním a druhým rokem života.

Na odstrkovadle se dítě učí základům řízení a zatáčení a také odhadu vzdálenosti při pohybu na kolech. Pokud toto učení skutečně probíhá ve výše zmíněném věku, připadá aktérům obvykle velice zábavné a zvládají je zcela intuitivně bez zbytečného apelu na rozumovou stránku ze strany vysvětlováním posedlých rodičů.

Tříkolka

Tříkolka může být dalším stupínkem na cestě k cyklistice, byť se najdou tací, kteří by tento stupínek bez výčitek nechali své dítko překročit. Tříkolka totiž dítěti nijak nezlepší cit pro rovnováhu a v tomto ohledu tedy není žádným pokrokem oproti odstrkovadlu.

Zastánci tříkolky ovšem mají jeden pádný argument hovořící ve prospěch využití tohoto dopravního prostředku. Jde o to, že na tříkolce se dítě naučí šlapat. Je však důležité, aby tříkolka měla klasické kliky a řetěz pohánějící zadní kolo.

Odrážedlo

Odrážedla jsou na rozdíl od odstrkovadel jednostopá, díky čemuž zde přichází ke slovu rovnováha jako nutná podmínka jejich ovládnutí ze strany malých jezdců. Ti s odrážedlem začínají kolem dvou let věku, přičemž záleží na tom, aby ze sedla pohodlně dosáhli nohama na zem. Pokud tomu tak není ani při nejnižším možném nastavení sedla, je třeba s výukou na odrážedle ještě počkat.

Díky kontaktu nohou se zemí mohou cyklističtí elévové jízdu bezpečně kontrolovat a chvíle jízdy bez doteku země postupně prodlužovat. A tím také zvyšovat svou dovednost v udržování rovnováhy.

Podobně jako v případě odstrkovadel většinu dětí jízda na odrážedle baví a samy brzy přijdou na to, jak se na něm pohybovat. Učení je tedy opět velmi přirozené a odrážedla jsou dnes považována za nejlepší průpravný prostředek před přechodem na opravdové kolo.

Dětská jízdní kola 12´´ a 16 ´´

Nejmenší dětský bicykl má průměr kol 12´´, velikostně se tedy prakticky neliší od odrážedla, ovšem již má klasické pedály s klikami a děti se na něm pohybují šlapáním. To je také dovednost, kterou  by si na této velikosti kol měly osvojit, pokud ji již neovládají z tříkolky. 

Dětská kola 12“ jsou určena pro děti mezi 2 a 4 lety věku a jsou vybavena balančními kolečky, ale pokud dítě již umí šlapat a má průpravu z odrážedla, je možné kolečka prakticky ihned odmontovat. Kolečka by mělo dítě využívat skutečně jen po nezbytně dlouhou dobu, než si na kolo zvykne, jinak je zbytečně bráněno dalším pokrokům.

Když jsou kolečka odstraněna, je dobré poskytnout dítěti oporu ve fázi rozjezdu a pak běžet vedle něj a zasáhnout, pokud ztratí rovnováhu.

Na 12´´ kolech se brzdí protišlapem (torpédem), neboť dítě ještě nemá dost síly na zmáčknutí brzdové páky.

Stejné dovednosti si děti osvojují také na 16´´ kolech, která využijí děti mezi čtvrtým a šestým rokem.

Dětská kola 20´´ a 24´´

Na kolech „dvacítkách“ již přichází na řadu brzdění klasickými pákovými brzdami a také lze již koupit model se zadním měničem převodů, tedy s přehazovačkou. Řazení je řešeno obvykle otočným mechanismem na řídítkách,  tzv. gripshiftem.

Děti se také mohou seznamovat s výhodami odpružené vidlice při jízdě v terénu. Dvacetipalcová kola jsou určena dětem ve věku 6 až 9 let.

Dětská jízdní kola o velikosti 24´´ palců jsou poslední dětskou velikostí, využijí je děti ve věku 9 -12 let. Jde již o plnohodnotné kolo s pákovými brzdami, přehazovačkou a přesmykačem a odpruženou vidlicí.  S dětmi na “čtyřiadvacítce“ již lze absolvovat společné cyklovýlety a urazit i delší vzdálenosti.

Závěr

Doufáme, že vám naše tipy trochu pomohly se zorientovat a že děti udělají na kole rychlé pokroky.


 

Autor: Ski a Bike Centrum Radotín

publikováno: 02.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig