Jak poznat talent v basketbale?

Basketbal patří mezi sporty, kde se talent může začít projevovat v jakémkoliv věku. Bývalý trenér univerzity Georgia Tech Bobby Cremins říká, že když pozoroval Kenny Andersona ve 14 letech věděl, že bude hrát Divizi I. „Druhý extrém“, vzpomíná Cremins,“ byl Matt Harping. Nedostal žádnou nabídku na draft do NBA až do konce střední školy, pak měl však fantastickou sezónu a byl draftován do NBA hned v první volbě.

Pojďme si v krátkosti říci, jaké jsou ukazatele talentu v basketbalu?

Hbitost (agility)
Morgan Wooten, známý trenér z De Matha Catholic High School, říká, že můžete pozorovat dítě v sedmi nebo osmi letech a poznat, zda on (ona), bude dobrý sportovec. „Už v tomto věku se začnou projevovat děti, které ukazují výbornou hbitost a čich na míč. Zdá se vám, že jsou stále blízko míče a vy víte, že to se nedá naučit. Chcete li zjistit, kde je míč, najděte jen vašeho hráče.“
„U jiných dětí,“ dodává Wootten, „se může talent projevit výrazně později“, někteří zkrátka dozrávají později a je velmi individuální v jakém věku se talent objeví.

Ochota pracovat na sobě
Morgan Wooten je přesvědčený, že okolo 13 let můžeme říci, že hráč má dobré předpoklady uspět v univerzitním basketbalu. „Když jsem viděl Adriana Dantleye ve třinácti, věděl jsem, že má šanci dostat se velmi daleko, protože jeho píle byla neuvěřitelná. Stejný pocit jsem měl z Dannyho Ferryho, když mu bylo 15. Tento druh nadání je však odlišný u různých hráčů. Vzpomínám si na takové případy, kdy hráč byl vyloučen z týmu a za nějaký čas se vrátil a dotáhl to až na roli kapitána“.

Střelecké schopnosti
Při vyhledávání mladých talentů, nemusí být střelecké schopnosti a vrozená hbitost ani výška dostatečně spolehlivým ukazatelem talentu. Pokud děti střílí na koš ve výšce 305 cm , pak používají jakýkoliv styl, aby dostaly míč do koše. A pokud si v dětství vytvoří špatné technické návyky při střelbě, je takřka nemožné je později změnit. A naopak děti, které začínají se střelbou na snížený koš ve výšce 244 cm nebo 274 cm, získají mnohem lepší střeleckou techniku, než jejich vrstevníci, střílející na koš, jehož výška je nad jejich síly. Střelecké schopnosti, podložené správnou technikou považujeme za ukazatel talentu v basketbalu. Jak zdůrazňuje Paul Hewitt „dobrý střelec v mládežnické kategorii je vzácné zboží“.

Hbitost
Hbitost je důležitým ukazatelem talentu jen pokud je pod kontrolou. Je mnoho mladých rychlých a hbitých basketbalistů, kteří nedokáží svou rychlost kontrolovat. Složitější je nalézt toho, kdo dokáže skloubit hbitost s kontrolou.
Renomovaný trenér UCLA John Wooden, na otázku co by měl budoucí basketbalista nejvíce rozvíjet odpověděl, „Pracujte na hbitosti a snažte se mít kontrolu nad svými pohyby“.

Výška
Výška v dětském věku je velmi nespolehlivý ukazatel budoucího talentu. Ve všech sportech nalezneme jedince, kteří jsou vyšší, silnější a díky tomu lepší než jejich vrstevníci. Oni se také často díky tomu spoléhají na svou fyzickou převahu, místo aby rozvíjeli dovednosti, potřebné pro budoucí úspěch. Když pak postupně dojde k vyrovnání fyzických rozdílů, tito akcelerovaní jedinci jsou frustrováni z nečekaných porážek a ztrácí se v průměru.

Obratnost
O jednom ukazateli talentu můžeme říci, že je poměrně spolehlivý, a to koordinace ruka-oko s míčem. Máme li hráče, který umí ve 12, 13 letech přihrávat, chytat míč, střílet pravou i levou rukou, driblovat oběma, můžeme říci, že má předpoklady být výborným juniorským basketbalistou. Jak daleko, ale dojde závisí na mnoha faktorech. Dobrou koordinaci ruka-oko ale považujeme za nejspolehlivější ukazatel pro dlouhodobější úspěch.
Rick Ruedlinger, víceprezident pro mládežnický basketbal USA (YBOA), zdůrazňuje důležitost dobrého trenérského vedení u mládeže, kdy dochází k vytvoření správných návyků, jako je používání obou rukou, pohyb bez míče, doskakování a bránění. „Tyto základy je pak velmi těžké učit v 16 nebo 17 letech,“ říká Ruedlinger.
Je také přesvědčen, že tříbodová hranice na střelbu je málo využívaná. „Mladí hráči se snaží smečovat do koše, házet přes hlavu na místo aby stříleli správnou technikou. Střelba z krátkého výskoku se pomalu stává ztraceným uměním“.






publikováno: 12.05.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig