Jak pracují agenti v NHL?

Agenti, kteří jsou obvykle zástupci právnických firem, specializujících se na zastupování hráčů se snaží najít hráče, který má vysokou pravděpodobnost budoucího startu v NHL. Uzavřou s ním smlouvu o spolupráci a zastupování. Obvykle je věk podpisu kolem šestnácti až sedmnácti let.

Druhou skupinou vyhledávající hráče jsou „scouti“. Jsou to profesionální zástupci klubů NHL, kteří sledují hráče v určitém regionu (např. střední Evropa) a na základě požadavků klubu odhadují hráče, kteří by vyhovovali herní koncepci klubu.Tito hráči jsou ze dvou skupin – mladí hráči kolem osmnácti let a hráči starší, kteří z různých důvodů nebyli ještě do výběru zařazeni. Scouti vedou o mladých hráčích dva druhy záznamů – jeden je oficiální, který se eviduje v tzv. central scoutingu a druhý je neoficiální pro potřebu klubu.

Central scouting je určitá databanka hráčů, kteří by mohli být vybráni do klubů NHL. Na základě kvality hodnocení od scoutů je v Central scoutingu stanoveno neoficiální pořadí hráčů, určuje se podle počtu bodů, kterým jednotlivým hráčům přidělují scouti v Central scoutingu (v tzv. scouting reportu). Central scouting má dvě divize – jedna je severoamerická (pro hráče, kteří hrají v juniorských soutěžích v USA a Kanadě), která určuje pořadí dvě stě hráčů a evropská (pro hráče startující v soutěžích v Evropě). Tímto způsobem je evidováno tři sta hráčů.

Na základě počtu bodů v Central scoutingu je tvořen tzv. ranking, který vytváří pořadí hráčů. Teoreticky se dá uvažovat, že vyšší umístění v rankingu dává lepší předpoklady pro výběr. Kluby si nové hráče vybírají v tzv. draftu, což je speciální výběrový proces, který je charakteristický pro severoamerické soutěže (jako je např. NHL, NBL, MLB,NFL).

Výběr probíhá po tzv. kolech (rounds), kdy v jednom kole si každý klub vybírá hráče. Pořadí výběru (tzv. pick) je obrácené proti konečnému pořadí klubu v soutěži. První tedy nevolí nejlepší, ale poslední tým. Tím si soutěž snaží zajistit „vyrovnanost“ sil jednotlivých týmů. Celkově je v draftu deset kol výběru, každý klub má tedy možnost si vybrat 10 hráčů (v každém kole jednoho). Pro draft je výhodou hráče být co nejvýše na rankingu, většinou jsou v prvním kole voleni hráči, kteří jsou v rankingu mezi prvními deseti.

Po vybrání hráče klubem v daftu zastupuje agent hráče při podpisu smlouvy s klubem NHL. Čím výš hráč v draftu stál, tím vyšší má šanci na lukrativní smlouvu. Není ale podmínkou, že klub, který hráče vydraftuje s ním musí smlouvu uzavřít. Draft je tedy jen jakási rezervace hráče kubem.

publikováno: 09.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig