Jak si udržet zdravé nohy

Za 70 let průměrného života ujdou naše nohy kolem 100 000 kilometrů. Zatímco nohy nás po celou tu dobu spolehlivě nosí a tlumí nárazy, my se k nim nechováme zrovna pěkně. Aby si naše nohy udržely formu, potřebují denně dostat svou dávku každodenní péče, kvalitní obuv, dostatek pohybu a - obasnou návštěvu u lékaře podologa.

Jak udržet zdravé nohy

Šlapeme si po zázraku

Chodidlo je jednou z nejjemnějších a nejpropracovanějších částí lidského těla. Naše chodidla se skládají celkově z 52 kostí, 66 kloubů, 38 svalů a 214 vazů, které harmonicky spolupracují k provedení pohybu a zajištění stability. Absorbují nárazy váhy celého těla a umožňují přirozený pohyb.

Jejich dokonalost je tak vysoká, že je začneme vnímat až poté, když je něco v nepořádku. Propadlé klenby, kladívkové prsty, vybočené palce ani docela nepříjemná kuří oka nás však nemusejí potkat, když se o nohy postaráme včas. A co více, můžeme se stejným způsobem vyhnout i bolestem zad. Doktor William M. Scholl výstižně říká: „Chodidla jsou základem celého těla“.

Pevní ve třmenech

Zdravá noha má tři opěrné body – patu a hlavičky palcové a malíkové zánártní kosti, mezi nimiž rozeznáváme klenbu podélnou a příčnou. Ta je tvořena postavením nožních kostí a jejich vazů, její optimální funkci však zajišťují především svaly nohy a bérce. Ty vytvářejí jakýsi „třmen“, který klenbu podpírá.

Jsou-li svaly v rovnováze, není problém. Křehkou rovnováhu však lehce naruší celá řada faktorů: nevhodná obuv, práce ve vynucené poloze – například dlouhé stání, nadváha, těhotenství, nedostatek pohybu či naopak přetížení.
Mnozí lidé dobře vědí, co nalít do svého auta, ale vlastní podvozek klidně obují do nevyhovujících bot z tržnice.

Jen dobré boty nestačí

Chytří výrobci obuvi vycházejí nohám vstříc a své boty vybavili tvarovanými stélkami, vzduchovými polštáři, hmotami pomáhající absorbovat nárazy i takovými, které se dotvoří podle nohy. Vyšší cena za kvalitní botu je investicí do zdraví a komfort lze ještě zvýšit vložením gelových pásků na problematická místa v botě. Ani to však nemusí stačit. Každá noha je totiž unikát.

Optimálním řešením jsou speciální termoplastické vložky zhotovené na míru. Jejich cena se pohybuje mezi 850 až 1390 korunami, mohou ale „přežít“ dvoje kvalitní boty. První s nimi přišli profesionální sportovci a jejich lékaři, maséři a fyzioterapeuti. Pocítili tak jako první, jak je příjemné sportovat s dobře korigovaným vedení nohy.

Lidé, kteří nesportují vůbec nebo jen rekreačně, je však ocení také. Existuje totiž více typů vložek pro různé druhy zátěže, pro různou obuv, lidi různých váhových kategorií i pacientů s různými zdravotními problémy. Rozdíl je pouze v době trvání zátěže běžnou chůzí a normálním životem bez sportu.

publikováno: 02.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig