Jak získat stipendium v USA? 1. část

Doba už je taková, rodiče se obávají o budoucnost svých dětí a velmi brzy chtějí učinit rozhodnutí, buď sport a nebo škola. Vzdělání je pro život bezpochyby prvotní, vždyť jen malé promile hráčů se bude tenisem zabývat profesionálně. Otázkou zůstává v kolika letech by k takovému rozhodnutí mělo dojít? Po dokončení základní či střední školy a nebo ještě později?

Příklady úspěšné profesní dráhy u bývalých tenistů můžeme nalézt ve všech třech věkových kategoriích. Pro zajímavost uvedu ještě názor podpořený osobní zkušenností bývalého daviscupového reprezentanta Jiřího Hřebce. Ten vždy tvrdil „ Myslíte li to s tenisem vážně, nedávejte si žádné časové limity jak dlouho se budete snažit prosadit, jinak ztratíte koncentraci na jeden cíl a nikdy jej nedosáhnete“. Pár příkladů i velmi nadějných bývalých juniorů mu dává zapravdu. Jackpot profesionálního tenisu téměř bez výhrad berou ti, kteří dají do banku úplně vše. I zde můžeme nalézt výjimky, jen namátkou vzpomínám na dlouholetého hráče top ten žebříčku ATP Todda Martina, který nejprve ukončil Northwestern University a pak se vrhl na profesionální dráhu. Pár podobných případů bych ještě vypátral, ale pravdou zůstává, že drtivá většina jde cestou brzké specializace na sport.
Příklady úspěšných "byznismenů" z bývalých vynikajících hráčů na opačném pólu zase svědčí o tom, že profi dráha nemusí člověka limitovat pro další profesní uplatnění.
Nabízí se otázka proč nehledat možnost skloubit sport a studium. Zkuste získat sportovní stipendium na jedné z nepřeberného množství amerických univerzit.
Jak na to,
co musíte splnit
a kolik vás to bude stát

vám přiblíží dva bývalí juniorští reprezentani Michal Kokta a Lukáš Maršoun, toho času studující v USA.


publikováno: 07.10.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig