Jak zpomalit stárnutí?

Naše populace stárne, to je známý fakt. Současně také přibývá a bude přibývat lidí, kteří si i v penzijním věku udrží ekonomicky vysoký životní standard.

Zpomalení stárnutí

Stárnutí, jako takovému, zabránit nelze, to je naprosto přirozený vývoj každého živého organismu. Dokážeme však velmi účinně zpomalit jeho průvodní jevy, a to nejen drahou lékařskou péčí a stále novějšími zázračnými preparáty, ale překvapivě tím, co nestojí téměř nic. Cvičením a pohybem!!!

Protilátky na stárnutí

V mnoha výzkumech byl prokázán pozitivní vliv cvičení u starší populace v těchto oblastech:

  • Fyzická aktivita starších lidí slouží jako prevence u některých typů rakoviny, významně snižuje riziko onemocnění srdce, snižuje vysoký krevní tlak, zabraňuje řídnutí kostí, snižuje obezitu a riziko rozvoje cukrovky typu II.
  • Lidé, kteří si ve vyšším věku udrží dostatečnou kardiovaskulární odolnost, sílu a pohyblivost mají jen nepatrnou pravděpodobnost, že budou závislí na dlouhodobé péči.
  • Pokud se i ve vyšším věku udržují fyzicky fit, jsou na tom lépe s rovnováhou a pohyblivostí,  vysoce tím snižují riziko pádů, které postihují zvláště osoby nad 75 let a vyžadují dlouhodobou rekonvalescenci, často s trvalými následky.
  • Fyzicky aktivní starší lidé se lépe vyrovnávají se stresem, poruchami spánku, osamělostí a účinně tím bojují proti depresivním a úzkostným stavům.

Pozitivní účinky cvičení jsou známé, současně byste měli vědět že…..

Před tím, než se pustíte do fyzické aktivity je nanejvýš vhodné konzultovat svůj záměr se svým lékařem. Ten by vám měl doporučit (odsouhlasit), pohybovou aktivitu vhodnou pro váš zdravotní stav.
Stanovit si reálné krátkodobé a dlouhodobé cíle, aby pro vás cvičení bylo dostatečně motivující. S tímto by vám mohl pomoci kvalifikovaný fitness konzultant (to už ale stojí nějaký peníz).

Zaměřte se na „velkou trojici“

1. Zlepšení (aerobní) vytrvalosti. Vhodných aerobních cvičení je celá řada. Plavání a cvičení ve vodě bývá doporučováno starším osobám, protože je šetrné ke kloubům. Chůze s holemi známé jako Nordic walking a mnoho dalších aerobních aktivit je popsáno v rubrice kardiofitness.


2. Silová cvičení. Cvičení na zlepšení síly u starších osob si získává stále větší popularitu po celém světě zejména v posledních několika letech. Pozitivní vliv na zdraví je neoddiskutovatelný. Svalová síla napomáhá udržet pevné kosti, zlepší se držení těla, sníží se procento tělesného tuku, zlepší se rovnováha a pohyblivost. Posilovat je však nutné správně a s ohledem na věk. Zde bych zdůraznil nezbytnost konzultovat své počínání s kvalifikovaným odborníkem.


3. Zlepšení pohyblivosti. Strečink má obecně za cíl prevenci zranění a prevenci rozvoje svalové nerovnováhy. Zabýváme li se tedy jakoukoliv pohybovou aktivitou neměli bychom na protahování svalů zapomínat.

Fyzická aktivita, zvláště ta aerobního charakteru, hraje podstatnou roli při výpočtech biologického věku. Každá hodina pohybu navíc nad tři hodiny týdně vás "omladí" o jeden rok.  Biologický věk se mnohdy velmi liší od věku kalendářního, tedy toho, jež máme zapsán v občanském průkazu.

Výpočet biologického věku dnes umí každá trošku složitější váha, ta však počítá pouze s několika málo parametry (pohlaví, výška, váha, tělesný tuk a pohybová aktivita). Tyto odhady jsou mnohdy zavádějící a neodpovídají realitě. Chceme li získat přesnější údaje, zadáváme do výpočtů více než dvacet parametrů.

Namátkou - krevní tlak, krevní tuky, bilirubin (velmi účinný antioxydant), rodinou zátěž, farmakoterapii a mnoho dalšího. Výsledkem je pak výrazně přesnější obraz stavu organizmu a rozdíly mezi kalendářním a biologickým věkem mohou být i několik desetiletí. Podobné programy jsou mimo to skvělou prevencí civilizačních chorob a významně by pomohly včasnému odhalení jejich rizika, bohužel je nehradí zdravotní pojišťovny.

publikováno: 10.04.2017   napsal/a: Mgr. Jan Taussig