Jaká generace hráčů byla silnější?

Kdo z nás se někdy nepustil do debaty o tom, zda současná generace hráčů je lepší než ta, která vyhrávala velké turnaje v minulosti? Srovnání absolutní výkonnosti, by bezpochyby nahrávalo dnešním hráčům, používají kvalitnější materiály, jsou lépe trénovaní, hra je rychlejší a agresivnější než v minulosti. Kdo někdy viděl střípky zápasů před 20 a více lety vidí na první pohled markantní rozdíl v rychlosti a technice. Přesto se domnívám, že vítězné typy let minulých by při dnešních podmínkách byly neméně tak úspěšné i v současnosti.
Světová špička se rozšiřuje, přesto mimořádných jedinců schopných vyhrávat grandslamové turnaje nepřibývá. Ano je to zvláštní paradox. Většina tenisových odborníků se shoduje v názoru, že výkonnostní rozdíl mezi  řekněme 15. a 80. hráčem dnes není zdaleka tak velký jako před 20-ti a více lety. Zkrátka hráčů, kteří „to umí“ je dnes mnohem více než v minulosti, mimořádných jedinců ale nepřibývá, zdá se, že je tomu právě naopak.
Jaký má tento trend vliv na absolutní špičku?
Měřítkem, jak porovnat sílu a vyrovnanost různých tenisových generací může být srovnání počtu získaných grandslamových titulů u hráčů TOP 10 . V tabulkách jsou uvedeny namátkově žebříčky v jednotlivých dekádách a to z roku:  1979, 1985, 1997 a 2008.

1979 – Top 10

Počet grandslamových titulů
B. Borg

11

J. Connors

8

J. McEnroe

7

V. Gerulaitis

1

R. Tanner

4

G. Vilas

3

A. Ashe

0

H. Salomon

0

J. Higueras

0

E. Dibbs

0

Celkem

35


Konec sedmdesátých let byl hlavně ve znamení rivality trojice hráčů Borg, McEnroe a Connors. V první desítce se pohybovalo 7 hráčů, kteří někdy ochutnali vítězství na jednom z turnajů velké čtyřky a celkem jich získali 35. Tři hráči – Borg, McEnroe a Connors se prali o pozici světové jedničky.

 

1985 – Top 10

Počet grandslamových titulů
I.Lendl

8

J. McEnroe

7

M. Wilander

7

J. Connors

8

S. Edberg

6

B. Becker

6

Y. Noah

1

A. Jarryd

0

M. Mečiř

0

K. Curren

0

Celkem

43

V roce 1985 se sešly zřejmě nejsilnější generace hráčů v první světové desítce. Sedm hráčů získalo dohromady zatím nepřekonaných 43 grandslamových titulů. Hráči Lendl, McEnroe, Wilander, Connors, Edberg a Becker stanuli po různě dlouhou dobu na pozici světové jedničky. Náš Ivan Lendl kraloval celých 270 týdnů, získal 94 titulů na turnajích ATP. O síle našeho tenisu v 80. letech svědčí i umístění v Top 10 Miloše Mečíře.

 

1997 – Top 10

Počet grandslamových titulů
P. Sampras

14

P. Rafter

2

M. Chang

1

J. Bjorkman

0

Y. Kafelnikov

2

G. Rusedski

0

C. Moya

1

S. Bruguera

2

T. Muster

1

M. Rios

0

Celkem

23

 

Řekneme li 90. léta, vybaví se nám dvě jména P.Sampras a A.Agassi, jejich odstup od zbytku pole byl více než jednoznačný. Agassi v roce 1997 prožíval herní krizi a nebyl mezi Top 10 na konci roku. Velice brzo se mu ale podařilo do elitní skupiny opět proniknout. Jeho 8 grandslamů by celkový počet titulů pro generaci 90. let zvýšil na 31.

 

2008 – Top 10

Počet grandslamových titulů
R. Nadal

5

R. Federer

13

N. Djokovic

1

A. Murray

0

N. Davydenko

0

A. Roddick

1

J. Tsonga

0

J. Del Potro

0

G. Simon

0

J. Blake

0

Celkem

35

 

Rivalita dvou Američanů, se přesunula na starý kontinent. R.Federer a R.Nadal pokračují v nastoleném trendu dvou mimořádných jedinců soupeřících o místo na výsluní. Taková koncentrace „tenisové moci“ jako dnes nemá v historii obdoby. Vždyť jen dva hráči této generace z celkového počtu 20 grandslamů dohromady vlastní 18.
Éra suveréni nadvlády R.Federera byla v  roce 2008 vystřídána novou etapou pod taktovkou španělského bojovníka Rafaela Nadala. Každý jejich vzájemný duel je svátkem tenisu, jak jsme mohli sledovat ve finále letošního prvního grandslamu -  Australian open.

publikováno: 16.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig